Nyheter

Allt fler begagnade bilar exporteras – priserna på begagnade bilar stiger

– Det är brist på begagnade bilar i Sverige, och priserna justeras upp, det säger Peo Siwertson, sverigechef på BCA, som säljer bilar på auktion, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Exporten av begagnade bilar ökade med 60% förra året och första kvartalet 2019 var ökningen 16%. Detta enligt färska siffror från  Motorbranschens riksförbund.
Det är den allt svagare kronan som gör det attraktivt för utländska handlare att köpa begagnade bilar i Sverige, och det har också märkts på priserna. Enligt KVD, som säljer bilar på auktion, har priserna ökat med sex procent på ett år.
Tommy Letzén, vd på Motorbranschens riksförbund håller med om att priserna stigit, men säger också att elbilar, och elhybrider, är extra utsatta.
– Där är det bilar som stannar väldigt kort tid i Sverige, utan det är medveten upphandling från Norge. Man går in och säger att när miljöbonusen är utbetald, så köper jag gärna din bil, och då handlar det om bilar som är mellan sex månader och ett år gamla, det säger Tommy Letzén, vd på Motorbranschens riksförbund.