Nyheter

Mot det kontantlösa samhället: Riksbanken planerar att införa en e-krona

Riksbanken räknar inom en inte alltför avlägsen framtid med ett kontantlöst samhälle, där e-krona ersätter kontanter. Svenskarna ska kunna sätta in sina e-pengar på ett konto hos Riksbanken istället för hos en privat bank, skriver Nytt från Svenskt Näringsliv.

– Att införa en digital centralbanksvaluta är inte bara onödigt, utan också riskfyllt, menar dock Nationalekonomen Anders Bornefalk.
Den nya valutan ska ha samma egenskaper som en vanlig svensk krona: vara betalningsmedel, värdebevarare och fungera som räkneenhet.
Att Sverige är det första land i världen där kontanter är på väg att försvinna beror på att de är mindre effektiva och omkring tio gånger så dyra som de privata alternativen, exempelvis bankkort och Swish, menar Anders Bornefalk.
– Förklaringen är att Riksbanken i slutet av 1990-talet lämnade över en stor del av ansvaret för kontanthanteringen till bankerna. Eftersom bankerna var tvungna att stå för stora delar av kostnaderna hade de all anledning att utveckla mer effektiva betalningsmetoder.
Åren 2010-2018 sjönk andelen svenskar som betalade med kontanter från 39 till 13 procent. Anders Bornefalk har tittat närmare på hur Riksbanken argumenterar för att införa en e-krona.
– Ett statligt alternativ skulle kunna vara värdefullt i en kris, förutsatt att det inte drabbas av samma problem som de privata alternativen. Å andra sidan är it-säkerhet ingen statlig paradgren, fortsätter Bornefalk, Om staten trots det kan åstadkomma ett mer hållbart system borde också bankerna kunna göra det, inte minst som utvecklingsarbetet kommer att involvera privata leverantörer.