Nyheter

Chalmerspris till nytt sätt att mäta Göteborgsluften

Hur kan luftkvaliteten i Göteborg mätas på ett effektivare och billigare sätt? Genom att montera sensorer på elbussar som körs i innerstaden. Idén har utvecklats av en grupp Chalmersstudenter som nu belönas med Chalmers Entrepreneurial Student Award i samarbete med Hogia. Nu har miljöförvaltningen i Göteborg möjlighet att få en bättre helhetsbild av luftkvaliteten till en låg kostnad.
-Problemet i dag är att mätningarna sker på några få ställen. Kostnaden för utrustning och underhåll av de stationära mätpunkterna är hög. Vi upptäckte att man kan påvisa samma mönster i luftkvaliteten med mycket billigare sensorer. Vår idé gick ut på att montera sensorer på en buss i linjetrafik, för att på sätt få fler mätpunkter och en bättre helhetsbild. Det gav också möjligheten att mäta i de miljöer som människor vistas i, säger Sofija Zdjelar, en av de sex belönade studenterna.
Den mobila mätstationen har testats under våren på elbussar i linjetrafik, inom ramen för Electricity-projektet. Miljöförvaltningen i Göteborg är en av de parter som studenterna har samarbetat med. Testerna visar att de billigare sensorerna ger samma mönster i mätvärden som de dyrare, även om de inte levererar lika exakta nivåer på halter. Det är möjligt att dra viktiga slutsatser som kan användas i planeringen av miljöåtgärder.
– Vår förhoppning är att man på sikt ska kunna använda bussar utrustade med små och billigare sensorer för att mäta hela städer. Då skulle det vara möjligt att mäta luften på platser som i dag inte ingår i luftkvalitetsmätningar, till exempel bostadsområden och förorter. Globalt kan det innebära att länder som inte har råd med dyra mätstationer kan börja mäta sin luft, säger Lina Lagerquist, kurskamrat med Sofia Zdjelar.
Entrepreneurial Student Award är ett led i Chalmers satsning på att uppmuntra entreprenöriellt tänkande bland studenterna.
– Vår målsättning är att alla studenter ska ha fått med sig entreprenöriella erfarenheter under sin studietid. Det här projektet är ett utmärkt exempel på hur nyfikenhet och drivkraft kan resultera i något som ger långsiktig samhällsnytta till många människor, säger Kristina Henricson Briggs, projektledare för Entreprenörskap i grundutbildningen på Chalmers, som delar ut priset tillsammans med Bert-Inge Hogsved, Hogias grundare och VD.
Bilden:
Elbussen på linje 55 har under våren använts som mobil mätstation för partiklar i Göteborgsluften.
Foto: Electricity