Nyheter

Landets bästa rastplatser – län för län

M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån kriterier som tillgänglighet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2018 bedömdes runt 250 rastplatser runt om i Sverige.

– Rastplatserna har stor betydelse för trafiksäkerheten, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige. Under långa resor är det viktigt att kunna ta pauser för att vila. En trött förare är lika farlig som en onykter förare.
I sin granskning av rastplatserna har vägombuden bland annat bedömt parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats.
De bästa rastplatserna i varje län kommer att få en skylt uppsatt med texten ”Länets bästa rastplats”. Samtidigt drar årets granskning igång.
M Sveriges vägombud, som just nu kör runt på våra vägar, bedömer inte bara rastplatserna, de granskar också vägkvalitet och driver olika kampanjer för ökad trafiksäkerhet. I år kommer de att kontrollera hastigheten utanför skolorna, informera om hur man undviker viltolyckor och vad som gäller om man råkar ut för en viltolycka samt kontrollera användning av körriktningsvisare.
Vägombudens verksamhet drivs i samarbete med flera sponsorer. Thunbergs bil i Gävle sponsrar verksamheten med vägombudsbilarna; tolv Mitsubishi Outlander laddhybrid. Roadroid tillhandahåller det digitala verktyg som används för att mäta vägkvaliteten. Telia Sense ser till att bilarna är uppkopplade. Övriga sponsorer är Synoptik, Assistancekåren, Circle K samt Lån och Spar Bank.

Bästa rastplatserna i varje län
med kontaktuppgifter till M Sveriges vägombud

Blekinge: Senoren

Dalarna: Långsjön

Gotland: Träffpunkt Gotland

Gävleborg: Högbacka

Halland: Susedalen, norrut

Jämtland: Gimån

Jönköping: Gyllene Uttern

Kalmar: Långsjön

Kronoberg: Fräjen

Norrbotten: Polcirkeln–Silvervägen

Skåne: Ekerödsrasten

Stockholm/Uppsala: Tärnsjö

Södermanland: Råbyhed

Värmland: Hänsjön

Västerbotten: Vojmån

Västernorrland: Mosjön

Västmanland: Högsjön

Västra Götaland: Boråstorpet

Örebro: Sickelsta (öster)

Östergötland: Herrbeta