Nyheter

Neste och Air BP levererar hållbart flygbränsle till Swedavias flygplatser

Neste, världens ledande producent av förnybara bränslen från avfall och restprodukter, och Air BP, den internationella leverantören av flygbränsle och relaterade tjänster, fortsätter med sitt framgångsrika samarbete i Sverige.
De två bolagen kommer leverera hållbart flygbränsle till Stockholm Arlanda flygplats, Malmö flygplats, Umeå flygplats, Åre Östersund flygplats och Göteborg Landvetter flygplats för att hjälpa Swedavia att uppnå sina mål om minskade utsläpp.
–  Jag vill gratulera Swedavia till deras modiga beslut att börja använda hållbart flygbränsle som ett sätt att minska utsläppen av växthusgaser från deras personals egna resor. Jag är övertygad om att många företag börjar bli mer uppmärksamma på klimatpåverkan av de egna flygresorna, det är en given del i att driva sin verksamhet på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, säger Peter Vanacker, Nestes ordförande och vd.
Jon Platt, vd Air BP, lägger till:
– Air BP är glada att kunna stötta Swedavia och deras nya initiativ med förnybara flygbränslen. Vi känner ett stort engagemang i att stötta våra kunder i deras arbete med att minska sina fossila utsläpp och nå sina klimatmål.
– Att förena människors behov av att mötas, med transportsektorns absolut nödvändiga omställning till fossilfrihet, är en av vår tids viktigaste utmaningar. Att flyget blir hållbart är en grundförutsättning för att det ska kunna fortsätta vara ett transportmedel för framtiden, och kan fortsätta koppla samman Sverige med resten av världen. Biobränslen för flyget är ett av de verktyg som kan hjälp oss klara den utmaningen, säger Jonas Abrahamsson, ordförande och vd på Swedavia.
Det hållbara flygbränslet, som har producerats av Neste i Finland och som levereras av Air BP på fem av Swedavias flygplatser i Sverige, kommer hjälpa Swedavia att minska utsläppen från den egna personalens resor. Nestes hållbara flygbränsle görs på avfall och restprodukter, bland annat gammal matlagningsolja. Det bränsle som erbjuds idag orsakar upp till 80 procent mindre utsläpp av växthusgaser över sin livscykel jämfört med vanligt flygbränsle.
För närvarande är det hållbara flygbränslet det enda tillgängliga drop-in alternativet till flytande bränsle för att driva kommersiellt flyg. Neste ökar sin produktion av förnybart flygbränsle markant under de kommande åren för att möta efterfrågan. Neste har meddelat att de stegrar upp sin produktion till upp mot 100 000 ton per år totalt i USA och Europa. Med den planerade utbyggnaden i Singapore kommer Neste ha kapacitet att producera över en miljon ton av förnybart flygbränsle med låga utsläpp till 2020.
Air BP har levererat hållbart flygbränsle i Norden sedan 2014 till runt tio flygplatser, inklusive Oslo flygplats där de var de första att erbjuda hållbart flygbränsle via den befintliga infrastrukturen på flygplatsen. Detta gjorde de tillsammans med Neste och andra viktiga aktörer i branschen.
Bild: Neste