Nyheter

En av fyra har blivit bestulen på semestern

Över var fjärde resenär har någon gång blivit utsatt för stöld på utlandssemestern, det visar en undersökning av försäkringsbolaget If. Äldre är värst drabbade.

När andra har semester och kopplar av tar tjuvarna chansen. På populära semesterorter som Barcelona, Rom och Madrid specialiserar sig många stöldligor på turister på resande fot, med värdesaker och kontanter på sig.

Ifs undersökning med 3 510 personer visar att över var fjärde resenär (28 %) någon gång blivit utsatt för stöld under sin utlandssemester. Bland äldre resande är siffran än högre. I åldersgruppen 55 år säger sig var tredje (33 %) ha råkat ut för stöld på resan.

– Tjuvarna är skickliga, ofta organiserade och utnyttjar att turister sänker garden och slappnar av på semestern. Det viktiga är att vara uppmärksam, och kanske inte alltid bära med sig all stöldbegärlig egendom på stan, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

Fickstölder sker ofta i stora folksamlingar och runt kända turistmål. Men Ifs undersökning tyder också på att andra tillvägagångssätt är vanliga bland dem som stött på tjuvarna på utlandssemestern. Bland de svarande som råkat ut för stölder under utlandsvistelsen säger sig exempelvis över var femte (21 %) ha upplevt en stöld på hotellrummet. Lika många har någon gång blivit bestulna ur en hyrd eller medhavd bil (21 %).

Ungefär en av tio säger sig samtidigt drabbats på stranden (11 %) eller ute på restaurang (12 %).

Reseskyddet täcker stöld
Reseskyddet i hemförsäkringen täcker stölder på utlandsresan, under förutsättning att man haft sina saker under uppsikt eller burit dem på sig. Man ska med andra ord ha burit plånboken eller väskan när stölden inträffar och inte ställt undan den någonstans.

– Man ska kunna säga var och när stölden inträffat. Om man kommer tillbaka till hotellet sent på kvällen och plånboken är borta och man inte vet vad som hänt så finns det risk att man inte får någon ersättning, säger Josefin Hamilton.

Barcelona är, enligt Tripadvisor, den destination i Europa där risken att råka ut för ficktjuvar är som störst, följt av Rom, Prag och Madrid.

Ifs sex bästa tips för att undvika stölder i utlandet:
Var extra uppmärksam runt kända turistmål eller på platser med mycket folk.
Lås in värdesaker och pass i hotellets värdeskåp och ta bara med det du behöver.
Förvara medhavda pengar och kort är i en midjeväska som du bär innanför kläderna. Undvik att placera värdesaker och nycklar i ryggsäck eller byxfickor.
Lämna inte tillhörigheter obevakade på stranden.
Häng aldrig väskan bak på stolen på café eller restaurang. Förvara den i säkerhet mellan dina fötter eller i knät.
Spärra ditt kontokort för internetköp utomlands. Var försiktig när du slår in din pinkod i kortterminaler.

Bild: If