Nyheter

Nordens första 5G-telefon är nu såld

Nu har den första 5G-telefonen sålts i Norden. Mobiltillverkaren ZTE blir därmed först ut med en 5G-mobil till en privatperson på nordiska marknaden. Då Finland är tidigt ute med 5G-nätet blir detta även en av de första aktiva 5G-telefonerna i världen.

Tidigare idag lämnade VD:n för den finska mobilåterförsäljaren Elisa, Veli-Matti Mattila, över en ZTE Axon 10 Pro 5G till konsumenten Harri Hellström. Han är nu den första i Norden med en telefon för 5G i ett land med 5G.

– Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och är ofta först ut i Finland med det senaste. Det känns otroligt att jag är den första ägaren till en 5G-telefon i Norden. Jag reser mycket både i Finland och utomlands, och då är det naturligt att mobiltelefonen är den enhet jag använder mest. Just därför är snabba anslutningar extra viktigt för mig, förklarar Harri Hellström.

ZTE ligger långt fram när det gäller att kommersialisera 5G och var tidiga med att lansera en 5G-redo telefon. På den svenska marknaden har ZTE nyligen lanserat samma telefon, ZTE Axon 10 Pro – för 4G.

– Vi har kommit väldigt långt när det kommer till att rusta för 5G i Norden och vi är stolta över att nu vara igång i Finland. I Sverige har vi precis lanserat en helt ny 4G-telefon som redan fått toppbetyg, och när väl 5G-nätet rullas ut i Sverige är vi redo med 5G-modeller även här, säger Nicklas Sivander, säljchef på ZTE i Norden.

ZTE:
ZTE har funnits på den svenska marknaden sedan 2010 och är en av världens stora mobiltillverkare – en stor aktör när det kommer till framtidens 5G-nätverk. På flera marknader har ZTE Axon 10 Pro 5G redan lanserats, men eftersom den svenska marknaden ligger ett steg efter ZTE dröjer lanseringen något här. I Sverige är ZTE Axon 10 Pro (4G-versionen) tillgänglig hos Tele2, Comviq samt på Mediamarkt och Webhallen.