Nyheter

Preem vinner pris som ”årets miljöförvillare”

Den 3 juli delades priset för årets största miljöförvillare ut i Almedalen. Vinnaren i år blev Preem. Greenwashpriset delas årligen ut till ett företag, organisation eller makthavare som med hjälp av vilseledande miljöbudskap skapat sig en överdrivet grön image. Preem fick priset efter konkurrens med BRA Flyg och Swedegas.

2019 års vinnare av Svenska Greenwashpriset är Preem med motiveringen:

Preem tilldelas priset för deras planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil, vilket kommer att göra Preem till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Utbyggnaden kommer att fördubbla Preemraffs utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton varje år. Samtidigt beskriver Preem att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med grön talloljediesel.”

Prisutdelningen skedde på Almedalen under onsdagen, där de nominerade deltog i en paneldiskussion före ceremonin. En urna i kol och ett diplom överlämnades av Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström. Nära 1500 röster har kommit in, och debatten har gått het på sociala medier.

Svenska Greenwashpriset har delats ut sedan 2010 och har under åren väckt starka känslor och stort engagemang. Priset har tidigare gått till bland annat Stora Enso, Miljöpartiets partistyrelse och Svenskt flyg.

– Alla tre nominerade företag är djupt fossilberoende i sin verksamhet, men försöker ge sken av att man har miljöläget under kontroll. Vi vet att de svenska klimatutsläppen behöver minska kraftigt nu. Vi behöver konkreta utsläppsminskningar, inte gröna teorier kring vad som är möjligt i framtiden, säger Mikael Sundström.