Nyheter

Fernando Alonso håller ett öga på Dakar med TOYOTA GAZOO Racing

Efter en framgångsrik säsong med FIA World Endurance Championship samarbetar Fernando Alonso och TOYOTA GAZOO Racing igen för en rad tester i Toyota Hilux under kommande månader – med bilen som förväntas att tävla i kommande Dakar-rallyt.

Kommande fem månader kommer Fernando, som vill bredda sin redan beundransvärda motorsport-karriär, att arbeta tillsammans med TOYOTA GAZOO Racing och deras team för Dakar-rallyt. Ett intensivt träningsprogram i tävlingsbilen Toyota Hilux väntar i såväl Europa som Afrika och Mellanöstern för att Fernando ska lära mer om utmaningen i rally-raid.

Den tvåfaldige Le Mans 24h-segraren och nuvarande världsmästaren i FIA World Endurance Championship, tvåfaldige Formel 1-mästaren och segaren av 24-timmars i Daytona ska ytterligare utmana sig själv för att utveckla sina off road-kunskaper som behövs för att delta i en av motorsportvärldens allra tuffaste arrangemang.

Fernando, 38, kommer fortsätta att genomföra tester i södra Afrika 20-23 augusti som följs av ett deltagande i första omgången av 2019 Harrismith 400 i Sydafrika 13-14 september.

Bilar från Toyota har varit en ständig favorit under Dakar-rallyt och stod för mer än en fjärdedel av alla privat- och fabriksteam under Dakar 2019. Med Nasser Al-Attiyah, en tidigare OS-atlet från Qatar såväl som rallyraid-legend, tog TOYOTA GAZOO Racing sin första totalseger i Dakar-rallyt tidigare i år.

2020 års tävling innebär också ett nytt kapitel för Dakar-rallyt som körs i Saudiarabien för första gången sedan evenemanget startades 1978. Under det senaste decenniet har tävlingen körts i Latinamerika.

Glyn Hall, teamchef:

– Under mars månad tidigare år genomförde vi ett framgångsrik tvådagarstest med Fernando i vår mästarbil Toyota Hilux i södra Afrika, vilket gav en värdefull lärdom. Fernando uppskattade inte bara upplevelsen, vi kunde också se hur han anpassade sig och förbättrade sig varje gång han kom bakom ratten. Det var tydligt att Fernando kom till testet väl förberedd och var redo att ta sig till allt som vi visade honom. Rally raid är nytt för Fernando och jag är övertygad om att han har både kunskap och rätt inställning för att ta sig an denna utmaning. Som regerande mästare med lång historia inom rally raid är jag övertygad om att vi kan samarbeta tillsammans med Fernando de kommande månaderna för att göra honom redo för en rally raid-tävling.

Fernando Alonso:

– Jag är verkligen glad över att fortsätta mitt äventyr med TOYOTA GAZOO Racing. Sedan jag körde min första Toyota i november 2017 har vi uppnått mycket, bland annat två segrar i Le Mans och tagit hem mästerskapstitlar inom World Endurance Championship tillsammans mina teamkolleger Sébastien och Kazuki. Jag fick smak för terrängrally tidigare i år och det gav mig en fin känsla som jag vill förlänga. Jag visste att det skulle vara en helt annorlunda upplevelse med brant lärokurva men tävlingsbilen Hilux kändes fantastisk. Den gav mig så mycket självförtroende snabbt och jag kunde förbättra mig varv för varv. Jag ser verkligen fram emot de kommande månadernas träning, att lära känna bilen mer och arbeta tillsammans med teamet. Jag har alltid velat ta mig an nya utmaningar i olika discipliner och jag är i ett fantastiskt team för att göra det.