Nyheter

Affärer och digitalisering under Load Up Norths andra dag

Load Up Norths andra dag gick i infrastrukturens, digitaliseringens och affärernas tecken. På Meet Up-scenen diskuterades de två första ämnena medan det gjordes affärer på mässområdet.

– Det är fantastiskt hur många och stora affärer som görs under mässan, säger Nolias vd, Jonas Dahlberg som talat med många nöjda utställare.

Det blev fortsatt fokus på infrastruktursatsningar då både Gusten Granström, vd på Norrbotniabanan och Maria Erlandsson, projektledare på Trafikverket berättade om detta stora infrastrukturprojekt.

Efter dem pratade Jonas Thorstenson. vd ME-skolan, om hur det arbetar med att få möta efterfrågan på den kompetens som branschen efterfrågar. Det är en stor brist på bland annat maskinförare.

På eftermiddagen ledde moderatorn Annakarin Nyberg en paneldebatt om digitala möjligheter inom entreprenadbranschen som inleddes med ett samtal tillsammans med Robin Wallenius, mottagare av ME:s infrastipendium.

Han berättade hur han arbetat med att digitalisera företaget och att det inte behöver vara dyrt eller komplicerat med rätt kompetens på plats.

– Många av de system och program vi använder är gratis, förklarade han.

Med på den efterföljande paneldebatten var Ulrika Westergren internet of thingsforskare från Umeå universitet, Kjell-Owe Ahlskog, Linqit och Daniel Nylén, Infra-Botnia och Umeå universitet.

Samtidigt som programmet pågick gjordes flera stora affärer hos utställarna.

– Det går att göra affärer på Load Up North, det är helt klart efter de signaler jag fått från utställarna. Många utställare säger sig vara nöjda med årets mässa, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia AB som hoppas att många tar chansen att ta del av mässans sista dag på lördagen.

– Load Up North är en unik mässa som ingen i regionen bör missa med mängder av intressanta utställare som har produkter som verkligen sticker ut, men som också representerar en enormt viktig bransch, säger Jonas Dahlberg.

Load Up North är Sveriges intressantaste mötesplats för entreprenadmaskiner, transport och rekrytering, jord och skog samt väg och anläggning. Mässan arrangeras av Nolia AB och genomförs vartannat år i Norrbotten och vartannat år i Västerbotten. I år hålls 29-31 augusti på Nolia i Umeå.