Nyheter

Världspremiären för Volkswagens nya elbil ID.3 närmar sig

Elektrisk mobilitet är temat i Volkswagens monter på bilsalongen i Frankfurt, 10-22 september. Den viktigaste nyheten blir världspremiären av nya elbilen ID.3.

Om bara några dagar är det dags att presentera ID.3, den första serietillverkade modellen från Volkswagens nya helt eldrivna ID.-familj. Med sin banbrytande design, långa räckvidd, körglada egenskaper och rymliga interiör representerar ID.3 omvandlingen av märket Volkswagen.

Men det är inte bara ID.3 som får sin världspremiär i Frankfurt, i montern visas även prototyper på andra ID.-modeller som står på tur att lanseras efter ID.3. På salongen kommer dessutom Volkswagens nya varumärkesdesign att presenteras publikt för första gången.

En elbil för alla
Efter Beetle (”Bubblan”) och Golf inleder ID.3 det tredje stora kapitlet av strategisk betydelse i Volkswagens historia. Alla kommande ID.-modeller baseras på den nya modulära plattformen MEB, som har utvecklats specifikt för helt eldrivna bilar. En av plattformens fördelar är att den säkerställer största möjliga utrymme invändigt för passagerarna.

ID.3 är bakhjulsdriven och kommer att erbjudas med tre olika batteristorlekar; det största batteriet med en kapacitet på 77 kWh får en räckvidd på 550 km, det medelstora batteriet (58 kWh) får en räckvidd på 420 km, och det minsta batteriet (45 kWh) får en räckvidd på 330 km. Beroende på batterival är det alltså möjligt att köra mellan 330 och 550 kilometer enligt den nya körcykeln WLTP.

Tack vare sin utmärkta laddningskapacitet kan en räckvidd på cirka 290 kilometer snabbladdas på bara 30 minuter vid 100 kW laddningskapacitet. Volkswagens batterigaranti är åtta år eller 160 000 kilometer.

Volkswagen har som målsättning att göra ID.-modellerna attraktiva för så många människor som möjligt och på så sätt bana väg för ett verkligt genombrott för e-mobiliteten. Frånpriset för ID.3 med det minsta batteriet kommer att ligga under 30 000 euro i Tyskland, vilket gör den till en elbil för alla. Det svenska priset är ännu inte fastställt.

Koldioxidneutral under hela livscykeln
Med ID.3 avser Volkswagen att för första gången leverera en bil som produceras med en helt neutral koldioxidbalans över hela leverans- och produktionskedjan. I produktionsprocessen ska utsläpp av koldioxid undvikas eller minskas så långt som möjligt. Klimatskyddsåtgärder kommer att vidtas för att kompensera för oundvikliga utsläpp.

ID.3 kommer att vara koldioxidneutral under hela dess livslängd så länge ägarna konsekvent laddar sin bil med förnybar energi. I Sverige kommer Volkswagens elbilskunder erbjudas möjlighet att ladda sina bilar med 100 % förnybar energi från Jämtkraft.a

Leverans i mitten av 2020
I mitten av maj inledde Volkswagen en framgångsrik lansering med förbokningar av ID.3 1st Edition, en specialversion med exklusiv utrustning och en begränsad upplaga på 30 000 bilar. Produktionen av denna version startar som planerat i slutet av 2019 och de första bilarna levereras i mitten av 2020. ID.3 1st Edition är utrustad med det medelstora batteriet och har en effekt på 204 hästkrafter.