Nyheter

Helsingborgshem och Öresundskraft skapar tio laddoaser för elbilar

För att underlätta för Helsingborgshems hyresgäster och andra helsingborgare som behöver ladda sitt elfordon bygger Helsingborgshem och Öresundskraft tio laddoaser på olika parkeringar i staden.

Fler och fler äger eldrivna fordon och efterfrågan på laddmöjligheter ökar. Enligt Power Circle pekar utvecklingen i Sverige på 2,5 miljoner laddbara fordon år 2030. I ett gemensamt utvecklingsprojekt bygger Helsingborgshem och Öresundskraft därför tio laddoaser. Anläggningsarbetet startar i november och beräknas vara klart i januari 2020.

En laddoas är en parkering där man kan ladda elbilar. Tanken är att Helsingborgshems hyresgäster ska kunna hyra laddplatser men även att det ska finnas publika laddmöjligheter.

Laddoaser ska byggas i områdena Drottninghög, Elineberg, Husensjö, Laröd, Maria Park, Närlunda, Planteringen, Pålsjö Östra, Stattena och Slottshöjden. Från start består varje laddoas av fyra laddplatser vilket kan utökas till tolv.

– Hyresgäster ska ha samma möjligheter som andra att nyttja ny teknik. Tillsammans med Öresundskraft skapar vi möjligheter och uppmuntrar till ett hållbart resande. Vi är glada att kunna erbjuda möjlighet att ladda elfordon samtidigt som vi får möjlighet att lära oss och utveckla erbjudandet över tid, säger Lars Hansson, Helsingborgshems ordförande .

Utvecklingsprojektet ger möjlighet till ömsesidigt kunskapsutbyte, samtidigt som den ökande efterfrågan på laddplatser möts. Om det faller väl ut är tanken att det ska bli fler laddoaser i staden.

– Detta är en hållbar och skalbar lösning som kan växlas upp i omfattning och på flera platser runt om i staden. Öresundskraft är en stark aktör i omställningen till en hållbar transportsektor med elektrifiering av bilar, bussar och fartyg. Tillsammans med Helsingborgshem kan vi driva på utvecklingen ännu snabbare, säger Björn Eisner, Öresundskrafts ordförande.

Laddoaserna kommer att tillhandahållas av Öresundskraft i samarbete med Bee Charging Solutions. Under hösten utvecklas erbjudandet med laddningsalternativ och priser och i början av 2020 ska det vara klart för laddning.

Bild: MikesPhotos