Nyheter

70% av chaufförsjobben inom gods- och persontransport kan försvinna när självkörande fordon kommer

Detta enligt en rapport från Transportföretagen. Men samtidigt tillkommer en mängd nya jobb, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– De självkörande fordonen möjliggör nya typer av transporter på sträckor där man tidigare inte haft transporter både för person och gods, säger Mats Lewan, teknikjournalist, framtidsforskare och författare till rapporten till Sveriges Radio Ekot.

– Samtidigt kommer det behövas andra människor eller annan typ av kompetens runt till exempel logistikövervakning och fjärrstyrning, fortsätter han.

Enligt rapporten kommer behovet av förare inom gods- och persontransport att minska med runt 70 procent inom 10 år. Men Mats Lewan menar att det svårbedömt och att det inte går att säga hur fort utvecklingen och tekniken går.

Men de arbeten som försvinner kommer, enligt rapporten, att ersättas av nya och det kan bli ganska många, men även här är exakta siffror svåra att prata om.

Dialogen mellan näringsliv och skola är viktig, menar Caj Louma, chef för kompetensförsörjningen på Transportföretagen:

– Om man tittar på dagens skolor så ser man att de skolor som levererar kvalitet som hänger med i systemet har en väldigt bra fungerande dialog med sitt lokala näringsliv. Det menar jag är en långsiktig dialog och det är en av framgångsfaktorerna. Jag tror att man som skola eller utbildningsarrangör inser att man kan hämta hem kunskap från branschen i sin egen region, säger Caj Louma.

Bild av Spas Genev från Pixabay