Nyheter

När laxterminalen väljer designkontor

Vissa förknippar lax med julen, andra förknippar den med kluriga tungvrickare. Men vad få tänker på i samband med lax är design. Hav Line Processing har däremot hittat länken mellan sin dagliga operation och snygga designinslag, och väljer nu att rusta kontorsområdet på sin 17 000 m2 stora laxterminal med slitstarka LVT-golv i en modern trälook. Golven erbjuder ett passande arkitektoniskt uttryck utan att kompromissa med varken säkerhet eller städbarhet.

Går det att tänka in design även när man bygger traditionella industribyggnader? Det tror Hav Line Processing, som i sin nya laxanläggning har omvandlat ett område på cirka 1000 m2 till kontors-, mötes- och administrationslokaler, med moderna LVT-golv från golvtillverkaren Altro.

Laxanläggningen är den största i världen och med en investering på omkring 800 miljoner norska kronor förväntas den att bli en nordisk knutpunkt för laxindustrin. I den 17 000 m2 stora laxterminalen ska lax hanteras och packas, efter att ha slaktats ombord det nya hybridskeppet Norwegian Gannet, på väg från Norge till Danmark.

I anläggningens kontorslokaler kommer drygt 50 personer att spendera sin arbetsdag. Därmed är den dagliga fottrafiken i byggnaden väldigt hög, vilket är anledningen till att man valt att investera i golv som kombinerar form med funktion, och som bryter tradition till gagn för design.

Design framför tradition

Paketering- och distributionsterminalen vid Hirtshals hamn i Danmark, firade sin officiella öppning i maj i år och omfattar utöver lager- och paketeringsfaciliteterna även lokaler för kontor och administration. Lokalerna har belagts med Altro Ensemble LVT-golv med trälook, ett modernt golv som är såväl snyggt som praktiskt. Michael Persson, nordisk försäljningschef hos Altro, berättar:

– Vi har förstått att den nya laxterminalen förväntas att bli något av en nordisk hub för laxindustrin. Det kräver att hela byggnaden måste klara de högt ställda kraven, och det inkluderar även kontorsområdet. Många kanske tror att golvet måste vara tråkigt i sin design för att kunna fungera rent praktiskt, men genom att installera Altro Ensemble på kontoret får Hav Line Processing ett starkt golv med upp till 15 dB stegljudsreduktion, som även är enkelt att städa. Golvet hjälper dessutom till att förbättra inomhusklimatet och tillåter därför i sin tur personalen att få bättre flyt under arbetsdagen.

En look som lurar ögat

VD och projektledare Heine Gjerløv från KAAS Byggeindustri, specialister på stålkonstruktioner till företagsbyggnader, utvecklar kring valet av golvlösning för laxterminalen:

– Slitstyrka och hygien var viktiga faktorer att tänka in i utformandet av byggnaden, inte bara i de områden där laxen hanteras. Här har vi bra erfarenhet av Altro Ensemble, som också är lätt att arbeta med under installationen. Systemet består av plankor som kan tas bort individuellt om man till exempel ska reparera golvet. Detta gör det mycket enklare att underhålla.

Han kompletteras av Jan Christiansen, teknisk chef från Hav Line Processing, som säger att vinylskivornas träutseende är så verklighetstroget att företagets QC-chef först trodde att golvet faktiskt var av trä:

– Hon kunde inte förstå hur vi kunde få trägolvet städat ordentligt, så hon var väldigt lättad när hon förstod att plankorna var gjorda av vinyl, även om de kan förväxlas med träplankor. Vi har på detta sättet fått golv som både funktionellt lever upp till de tekniska kraven, och designmässigt är med och skapar den rätta stämningen i lokalerna. Ett optimalt ramverk är ju avgörande för att arbetsplatsen ska fungera bra dagligen, säger han.
Bortsett från LVT-golven har det i projektet lagts 240 m2 Altro stegsäkra golv på de två toaletterna och badrummen. Utöver att erbjuda hög slitstyrka reducerar stegsäkra golv risken för att halka eller ramla till en på miljonen under hela golvets livstid i dessa kritiska utrymmen.

Bild: Altro