Nyheter

Autoliv lanserar krockkudde som motverkar kollisioner mellan förare och passagerare

Autoliv Inc,världens ledande bilsäkerhetsföretag, tillkännagav idag utvecklingen av en ny Front Center Airbag som är utformad för att rädda liv i sidokrockar. Krockkudden kommer att visas upp på Autolivs kapitalmarknadsdag den 19 november på bolagets tekniska center i Ogden, Utah, USA.

Huvudet är den kroppsdel som oftast skadas i trafikolyckor, och skadorna kan leda till förödande långsiktiga konsekvenser för den drabbade. Vid sidokollisioner, där bilen blir påkörd från passagerarsidan kan föraren slå i fordonets interiör eller en passagerare vilket kan leda till skador på huvudet och bröstkorgen.

För att förbättra skyddet mot dessa skador har Euro NCAP infört ett nytt krockprov i sitt konsumentprovsprogram från 1 januari 2020.

Autolivs nya Front Center Airbag bidrar till att motverka effekten av att förare och passagerare kolliderar med varandra eller att föraren träffar bilens interiör. Den inre stolsmonterade krockkudden vecklas ut i utrymmet mellan föraren och framsätets passagerare, vilket ger skydd för dem och minskar därmed risken för skador i huvud, axel och bröstkorg.

– Forskning indikerar att den nya Front Center-krockkudden kan minska skador orsakade av passagerare som kolliderar med varandra med upp till 80 procent. Om det inte sitter någon i det främre passagerarsätet, kommer krockkudden att förbättra förarens skydd i och med att den förhindrar att föraren slår i fordonets interiör. Det är en teknologisk innovation som befäster Autolivs åtagande att rädda liv och förebygga skador i trafiken över hela världen, säger Scott Dershem, Vice President Development.

Autolivs Front Center Airbag kommer att introduceras i 19 bilmodeller 2020.

Bild: Autoliv