Nyheter

Första European Cool Idea Award går till norskt hälso-övervakningssystem

Norska Moon Labs har vunnit det allra första Protolabs European Cool Idea Award med sitt hälso-övervakningssystem för sjukhuspatienter. Prispengarna går till att vidareutveckla det lilla trådlösa, kostnadseffektiva systemet som ger kontinuerlig viktig hälsoinformation om patienterna.

Hälsoteknikföretaget Moon Labs har utvecklat systemet EVO, som övervakar sjukhuspatienters vitalparametrar och varnar om deras tillstånd förvärras och därmed kräver omedelbar behandling.

– Patienter på intensivvårdsavdelningar övervakas kontinuerligt, men vi bör inte glömma att patienter på andra sjukhusavdelningar också är väldigt sjuka människor, säger Nils Kristian Skjærvold, medicinsk direktör på Moon Labs och överläkare på St. Olavs sjukhus och fortsätter:

–Moon Labs utmaning var att hitta ett kostnadseffektivt sätt att övervaka patienter på vanliga avdelningar, så att det snabbt går att sätta in åtgärder om deras hälsotillstånd försämras. Den nya teknologin kan hindra att människor tvingas flyttas till intensivvård, eller i värsta fall att de förlorar livet.

Evo-systemet består av tre delar

Evo-sensorn som är en liten biosensor för engångsbruk. Den fästs bakom patientens ena öra, och mäter kontinuerligt hjärt-, andningsfrekvens och syresättning i upp till fem dagar.

Evo Gateway som överför informationen till patientens elektroniska journal.

Evo Central-programvaran som gör att läkare och sjukhuspersonal kan följa flera patienters vitalparametrar och kan beräkna och upptäcka eventuella hälsoproblem så tidigt som möjligt.

Moon Labs hade redan tillverkat systemet med hjälp av sin egen 3D-print-teknologi, men behövde producera ett större antal enheter för pilottest och kliniska studier.

– Teamet på Protolabs hjälpte oss utveckla systemet för produktion och de gav oss råd om vilken plast som är bäst att använda för medicinska produkter. De har också tillverkat en produktionsomgång som ska användas i pilotförsök och kliniska studier, säger Tord Åsnes, produktchef och medgrundare av Moon
Labs.

Protolabs European Cool Idea Award” delar årligen ut upp till 100 000 pund (ca 1,25 miljoner kronor), fördelat på fyra kvartal, i form av produktionstjänster hos Protolabs. Syftet är att hjälpa innovatörer producera prototyper – och få till en första produktionsomgång.

Peter Richards, direktör för marknadsföring och kommunikation på Protolabs, är väldigt glad över att kunna stötta Moon Labs i produktutvecklingsprocessen.

– Den medicinska sektorn är en av de viktigaste branscherna för Protolabs och vi har mycket kunskap och erfarenhet att dela med oss inom området. Evo-projektet är exakt vad Cool Idea Award handlar om: att hjälpa sökande från hela Europa förverkliga sina idéer, säger Richards.

Efter en första produktion på 500 Evo-sensorer och 100 Evo Gateway skall systemet nu testas på tre norska sjukhus. Moon Labs hoppas då få CE-märkning och börja kunna volymproducera systemet i början av 2021.

– Att utveckla nya medicinska apparater tar tid och det här är ett kraftigt reglerat område. Utan stödet från European Cool Idea Award, hade kostnaderna för nästa utvecklingsnivå kunnat visa sig för tuffa för oss, säger
Tord Åsnes på Moon Labs.