Nyheter

Nu är Göteborgs nya spårvagn här

I natt kom den första av 40 nya spårvagnar som ska köra i Göteborg från och med 2020. Nu väntar slutliga installationer och justeringar i depå innan testkörningarna startar. Vagnen beräknas sättas i ordinarie trafik i slutet av våren 2020.

Nu har den första av göteborgarnas nya spårvagnar kommit till stan. Resan från tyska Bautzen startade i tisdags. Natten mot fredag anlände trailern med spårvagnen, som fått nummer 490, till Göteborg.

— Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg. Med nya spårvagnar kan vi påbörja utfasningen av de äldsta modellerna. De nya spårvagnarna är ljusa och fräscha och tillgängliga för alla resenärsgrupper och har dessutom plats för fler resenärer ombord än tidigare modeller. Det blir ett stort lyft för våra resenärer, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik.

Våren 2020 rullar spårvagnen ut i spår ut för att provköras minst 20 000 kilometer innan slutligt godkännande. Innan dess ska slutliga installationer och anpassningar av spårvagnen ske.

Nya finesser

Den nya spårvagnen har låggolv och större funktionsytor för bland annat rullstolar och barnvagnar än tidigare modeller.

Spårvagnen är en av tio tvåriktningsvagnar, som har förarplatser i bägge ändar och dörrar på båda långsidor av vagnen. Därmed kan spårvagnen enkelt byta färdriktning, utan vändslinga. En stor fördel när trafiken behöver läggas om. Spårvagnen har därför dörrar på bägge sidor.

— Nu kommer vi att få möjlighet till ännu fler nöjdare resenärer men även nöjdare medarbetare. Med nya spårvagnar kommer förarnas arbetsmiljö i trafiken att klart förbättras och för fordonsteknikerna förenklas och moderniseras underhållsprocesserna avsevärt. Med en modern produkt ges riktigt bra förutsättningar för en förbättrad service till våra resenärer, säger Hans Nilsson, vd, Göteborgs Spårvägar.

Till våren väntas den andra spårvagnen komma. När de två första spårvagnarna har godkänts efter provkörning, kan serieleveransen av ytterligare 38 vagnar starta.

Västtrafik och Göteborgs Spårvägar räknar med att leveransen av samtliga spårvagnar är klar under 2022. Utöver det ger avtalet möjlighet att köpa ytterligare 60 spårvagnar. I det ingår möjligheten att beställa 45 meter långa spårvagnar.

Allt fler åker spårvagn

Resandet med spårvagnstrafiken ökar ständigt. Perioden januari – oktober i år har resandet ökat med 8 procent, eller 8,7 miljoner resor, jämfört med samma period förra året. Prognosen för 2019 är 141 miljoner genomförda resor.

Fakta: Modell M33 – Göteborgs nya spårvagn:
Längd: 33 meter
Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.
Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.
Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland. Slutmonteringen sker i Österrike.
Kostnad: Totalt 1,3-1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

Bilden:
Göteborgs nya spårvagn M33 står nu uppställd i Göteborg.
Foto: Eddie Löthman