Nyheter

Neste förser KLM med ytterligare hållbart flygbränsle för flygningar från Schiphol

Flygbolaget KLM köper ytterligare hållbart flygbränsle (SAF) för flygningar från Amsterdam-Schiphols flygplats. Neste erbjuder hållbart flygbränsle som tillverkas av använd matlagningsolja, vilket ger upp till 80 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med fossil flygbränsle.

Köpet är nästa steg i användandet av hållbart bränsle, eftersom det är första gången hållbart bränsle levereras via Schiphols befintliga infrastruktur. Dessutom går Neste med i KLM Corporate BioFuel-program. Det innebär att Neste minskar koldioxidutsläppen från sina egna affärsresor med KLM:s flygningar med 100 procent.

– Användning av hållbart flygbränsle är för tillfället ett av de mest effektiva sätten att minska koldioxidutsläppen inom flygbranschen, säger KLM:s vd och styrelseordförande Pieter Elbers. Det är till stor del tack vare företagen som deltar i KLM Corporate BioFuel-programmet som vi har vi kunnat göra det här inköpet, som är ytterligare en drivkraft för fortsatt tillverkning av SAF.

– Vi är stolta över att kunna hjälpa KLM uppnå sina ambitiösa mål, att minska sina utsläpp, med hjälp av vårt hållbara flygbränsle, säger Nestes vd och styrelseordförande Peter Vanacker. Vi kommer att fortsätta med vårt bidrag till en mer hållbar framtid genom samarbete med föregångare inom flygbranschen och genom att erbjuda våra kunder allt större volymer förnybart flygbränsle. Dessutom är jag stolt över att meddela att vi har gått med i KLM Corporate BioFuel-programmet, som låter oss minska koldioxidutsläppen från våra egna flygresor.

En hållbar nyhet på Amsterdam-Schiphols flygplats

Levererade volymer SAF kommer blandas med fossila bränslen och är fullständigt certifierat enligt de konventionella specifikationerna för flygbränsle (ASTM), eftersom de uppfyller samma kvalitets- och säkerhetskrav. Blandningen levereras till flygplatsen Amsterdam-Schiphol och hanteras fullt ut som ett påfyllningsbränsle i befintliga system för bränsle, ledningar, lagring och pumpar. På så vis bidrar det hållbara flygbränslet till att minska koldioxidutsläppen från flygplan som lyfter från Amsterdam genom att minska koldioxidavtrycket i leveranskedjan.

KLM köper endast hållbart flygbränsle baserat på råvaror från avfall och rester, dessa bidrar till ett betydande mindre koldioxidavtryck och har inte en negativ inverkan på livsmedelsproduktion eller miljö. Hållbarheten i kedjan säkerställs via certifiering enligt ISCC+ (International Sustainability and Carbon Certification Plus) och RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials).

Den nya volymen kommer under en övergångsperiod komplettera de befintliga leveranserna från Los Angeles, fram till invigningen av en ny tillverkningsanläggning för SAF. Denna ska byggas i nederländska Delfzijl under 2022. Anläggningen, som utvecklas med stöd av KLM och olika branschpartners, kommer att kunna leverera 75 000 ton hållbart flygbränsle om året till KLM.

Omedelbar minskning av utsläppen med hållbart flygbränsle

Nestes hållbara flygbränsle tillverkas av förnybara råvaror som avfall och restmaterial. Under en livscykel, inklusive påverkan från logistik, har hållbart flygbränsle upp till 80 procent mindre koldioxidutsläpp än fossilt flygbränsle. Det är fullt kompatibelt med befintlig jetmotorteknik och infrastruktur för bränsledistribution, och kan därför blandas med fossilt jetbränsle. I USA och Europa är Nestes årliga produktionskapacitet för förnybart flygbränsle just nu 100 000 ton. Tack vare den kommande utbyggnaden av produktionen kommer Neste ha kapacitet att producera över en miljon ton förnybart flygbränsle globalt till år 2022.

Unikt samarbete

Neste blir även medlemmar i KLM Corporate BioFuel-program. KLM Corporate BioFuel-program gör det möjligt för företag och organisationer att säkerställa att hållbart flygbränsle används för hela, eller delar av, deras flygresor. Deltagare betalar en avgift som täcker prisskillnaden mellan hållbart flygbränsle och vanligt flygbränsle. Därmed föregår de med gott exempel och bidrar aktivt till att göra flygtransporter mer hållbara. 2019 är de partners som ingår i KLM Corporate BioFuel-program ABN AMRO, Accenture, Arcadis BV, Arcadis NV, Amsterdams kommun, Loyens & Loeff, LVL (Nederländernas flygtrafikledning), Microsoft, Nederländernas infrastruktur- och miljödepartement, Neste, NLR (Royal Netherlands Aerospace Centre), PGGM, Schiphol Group, SHV Energy, Södra och TU Delft.

Fly Responsibly

”Fly Responsibly” förkroppsligar KLM:s åtagande, att skapa en hållbar framtid för flygtransporter. Begreppet omfattar alla KLM:s nuvarande och framtida insatser för att göra sin verksamhet mer hållbar. Verkliga framsteg går endast att uppnå om hela sektorn samarbetar. Med ”Fly Responsibly” ger KLM konsumenter möjlighet att välja tjänsten CO2ZERO som innebär att koldioxidutsläpp kompenseras. Samtidigt kan företag minska sina koldioxidavtryck för affärsresor med KLM Corporate BioFuel-program.

Bild: KLM