Nyheter

Nutanix i topp när Gartner rankar modern IT

Det är hög tid för många att titta närmare på hyperkonvergerad infrastruktur. Det har Gartner gjort i en av företagets magiska kvadranter.

Hos amerikanska Nutanix lär det vara klackarna i taket just nu, efter en topplacering i det ansedda analysföretaget Gartners utvärdering av lösningar för hyperkonvergerad infrastruktur. Resultatet presenteras i Gartners rapport ”Magic Quadrant for Hyperconverged Infrastructure”.

Vänta nu, vad är hyperkonvergerad infrastruktur? En enkel förklaring är att det handlar om IT-miljöer i vilka i princip allt är virtualiserat och definierat med mjukvara, som servrar, lagring, nätverk och säkerhet. Sådana miljöer körs ofta på billig standardhårdvara.

En mer komplicerad förklaring är att det handlar om att molntjänsternas växande framgångar har tvingat fram två saker vad gäller utformning av traditionella datacenter, alltså IT i kundernas egen regi: ŸEn effektivisering av traditionella datacenter, för att de ska kunna konkurrera med molntjänster som ofta uppfattas som enklare och ibland som billigare.

Möjligheten att sömlöst blanda resurser från lokala datacenter, privata moln och publika moln.

Det är både etablerade leverantörer och nyare aktörer som Nutanix som jobbar med de här sakerna. För de båda målen som anges ovan finns enkelhet i fokus. Det ska vara enkelt både att driva traditionella datacenter och att hantera hybridmiljöer. De här beskrivningarna kan ses som en presentation av Nutanix sortiment av lösningar, och även av konkurrenternas. Men Nutanix får alltså högsta betyg av Gartner.

Den enda smolken i Nutanix glädjebägare är att man delar topplaceringen med företagets nemesis, det mer etablerade VMware. Men det går att tolka de båda företagens positioner som att Nutanix på kort tid lyckats jobba in det långa försprång som VMware haft. Nutanix grundades 2009. Andra etablerade IT-företag som Dell EMC, Cisco, HPE och Microsoft hamnar en bit efter när Gartner rankar leverantörer av hyperkonvergerad infrastruktur.

Nutanix fick även bra betyg i Gartners kundundersökning inom området. Medelbetyget blev 4,7 på en femgradig skala, baserat på omdömen från 264 kunder. 92 procent av respondenterna är villiga att rekommendera Nutanix.

Bild: Nutanix