Nyheter

Kommunledningar i enat motstånd mot Trafikverkets beslut om tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn

Kommunstyrelseordförande i ett antal inlandskommuner riktar nu gemensam kritik mot att Trafikverket går till beslut om att avveckla tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Enligt beslutsunderlaget avses bandelen upplåtas till externa aktörer för att utgöra en testbana för järnvägstrafik.

Som ägare av Inlandsbanan AB – som är förvaltare av den statliga järnvägen Inlandsbanan – och som representanter för de städer, landsbygdsområden, industrier, näringsidkare och enskilda individer som är beroende av en fungerande järnvägstrafik i inlandsregionen, reagerar nu kommunstyrelseordförande mot Trafikverkets påtänkta beslut.

Konsekvensen av beslutet, utöver att en nu öppen anläggning stängs för överskådlig framtid, blir att omöjliggöra utveckling av Inlandsbanan till ett framtida transportstråk. Ärendet föregriper även den utredning som just nu pågår i fråga om Inlandsbanans framtida funktion.

”I ljuset av de hållbara satsningar för miljö- och samhällsutveckling som präglar vår samtid behövs nu en utveckling av tvärbanan, inte en avveckling. Vi är positiva till den testanläggning som är på förslag, men anser att den skulle kunna utvecklas tillsammans med Inlandsbanan. Vidare ska utveckling av infrastrukturprojekt som är av betydelse för samhälle och industri föregås av färdigställda, noga avvägda utredningar”, menar underskrivarna i en gemensam kommentar.

Beslut i ärendet avses fattas under Trafikverkets styrelsemöte den 18 december 2019 och ett beslut om upplåtelse går inte att överklaga. Avgörandet i ärendet kommer alltså att föregripa den nu pågående utredningen om Inlandsbanans framtida funktion som Trafikverket gör på ett regeringsuppdrag.

”Vi kräver att ett beslut om upplåtelse skjuts på framtiden. Om Inlandsbanan: Inlandsbanan är en järnväg för person- och godstransport som sträcker sig 130 mil mellan Kristinehamn och Gällivare. Inlandsbanan AB ägs av 19 kommuner utmed banan, och har till uppdrag är att verka för en hållbar utveckling av Sveriges inland.”

Jeanette Wäppling, kommunstyrelsens ordf. Gällivare
Robert Bernhardsson, kommunstyrelsens ordf. Jokkmokk
Britta Flinkfeldt, kommunstyrelsens ordf. Arjeplog
Kjell Öjeryd, kommunstyrelsens ordf. Sorsele

Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordf. Storuman
Annika Andersson, kommunstyrelsens ordf. Vilhelmina
Nicke Grahn, kommunstyrelsens ordf. Dorotea
Susanne Hansson, kommunstyrelsens ordf. Strömsund

Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordf. Östersund
Therese Kärngård, kommunstyrelsens ordf. Berg
Anders Häggkvist, kommunstyrelsens ordf. Härjedalen
Mikael Thalin, kommunstyrelsens ordf. Orsa

Anna Hed, kommunstyrelsens ordf. Mora
Markus Evensson, kommunstyrelsens ordf. Ljusdal
Stina Munters, kommunstyrelsens ordf. Vansbro
Per Gruvberger, kommunstyrelsens ordf. Filipstad
Hans Jildesten, kommunstyrelsens ordf. Storfors
Marie Oudin, kommunstyrelsens ordf. Kristinehamn

Bilden:
Motorvagn av märket Alstom Lint 41 utanför Lokstallet i Östersund
Bild: Inlandsbanan