Nyheter

Ökad kapacitet och bekvämlighet när de nya Upptågen sätts i trafik

Lördagen 14 december började de första nya Upptågen att trafikera sträckan Uppsala – Gävle. De åtta moderna dubbeldäckarna erbjuder dubbelt så många sittplatser jämfört med dagens vagnar och de har hög komfort och tillgänglighet.

På morgonen den 17 december bjuder Transdev och UL pendlare och resenärer på pepparkakor på Uppsala Centralstation.

Varje år görs 4,3 miljoner resor med Upptågen och antalet resenärer ökar stadigt. De åtta nya dubbeldäckarna kommer minska trängseln och ge en trevligare reseupplevelse för alla resenärer på sträckan. De nya vagnarna sätts successivt i drift under december 2019 och första halvan av 2020.

– Det är fantastiskt roligt att kunna erbjuda våra resenärer nya toppmoderna tåg, hela reseupplevelsen kommer att förbättras och vi ser fram emot att hälsa fler välkomna ombord. Eftersom vi ansvarar för drift och underhåll har vi varit involverade i hela planeringsprocessen, det har varit ett väldigt spännande projekt där vi haft möjlighet att bidra med vår kunskap av den aktuella trafiken på Upptågen och erfarenheter i Sverige och internationellt, säger Bo Danielsson, affärschef Transdev Uppland.

De nya Upptågen erbjuder 333 sittplatser, samtliga sittplatser har arbetsbord med tillgång till wifi, läslampor och eluttag. Det finns även gott om plats för större bagage, barnvagnar och cyklar ombord. Tågen uppfyller även de senaste tillgänglighetskraven. De miljövänliga tågen har tillverkats av schweiziska Stadler Rail och erbjuder en tidlös design, med stora fönster och ljus inredning – som bjuder in till en avkopplande resa.

Kort fakta om Upptåget:
Ett av Sveriges snabbaste regionala tåg med hastighet upp till 200 km/h
Totalt 205 km spår
19 stationer
124 medarbetare

Bild: Transdev