Nyheter

Siemens nya traineer Annica, Ebba, Linnea och Cecilia

Sedan september har det spatserat fyra relativt unga tjejer, ibland med lite lätt konfunderade ansiktsuttryck men oftast glada och nyfikna i Siemens lokaler på Evenemangsgatan 21 i Solna. Vad har det med följande blogginlägg att göra, undrar du nu?

Jo, det är för att de fyra nya tjejerna är Siemens och syskonföretaget Siemens Gamesas nya traineer, tillika författare av detta blogginlägg. Här i deras första inlägg i traineebloggen tänker vi försöka oss på att förklara vad vi traineer egentligen håller på med om dagarna.

Kort om oss och var vi hör hemma i Siemensorganisationen

Vi börjar med en snabb presentation. I år är vi fyra traineer som har anställts till det ettåriga traineeprogrammet, närmare bestämt Annica Gustafsson, Ebba Andersson, Linnea Lundberg och Cecilia Sjöberg. I stora drag består traineeåret av ett antal rotationer, eller placeringar, mellan Siemens så kallade operativa och strategiska bolag samt affärsområden därunder, för att vi ska få prova på olika roller och delar av organisationen.

Annica kommer från KTH och har Siemens Mobility som hemmaorganisation. Mobility säljer bland annat utrustning och lösningar för rälsbunden trafik.

Ebba har pluggat på LTU uppe i norr och har Digital Industries, Siemens verksamhetsområde för industriell automation och digitalisering, som hemmaorganisation.

Linnea, som har pluggat på KTH, hör hemma på Siemens Gamesa som säljer och underhåller vindkraft och andra förnybara energilösningar.

Slutligen är den tidigare Chalmeristen Cecilia placerad i verksamheten Smart Infrastructure, inom vilket Siemens säljer och underhåller bland annat fastighetsautomations- och energisystem.

Utöver våra rotationer har vi fyra utbildningsmoduler á två dagar vardera, samt åker på studieresor till kunder, anläggningar och kollegor runt om världen. Vi som började på traineeprogrammet i början av september har precis hoppat på vår andra rotation.

Arbete varvat med utbildning och studiebesök

Våra arbetsuppgifter under de första veckorna har handlat om allt från marknadsanalyser, kundundersökningar, introduktionsmöten, konferensplanering och interna projekt. Utöver det har vi även fått följa med på spännande sälj- och kundmöten samt deltagit på mässor, både som företagsrepresentanter på arbetsmarknadsmässor men även som besökare på branschmässor.

När det gäller studiebesök har vi hunnit besöka Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång. De producerar och servar gasturbiner, samt servar ångturbiner världen över. Vi fick en rundtur i produktionen samt en inblick i hur de med hjälp av 3D-printning tillverkar olika komponenter. Vi passade även på att träffa våra kollegor på plats, bl.a. våra traineekollegor, för att utbyta erfarenheter och umgås.

Vi har även fått besöka Coca-Cola för att se hur Siemens arbetar med deras energibesparingsprojekt.Där fick vi träffa Gillis Engström, projektledare från Siemens, och Daniel Svenssonfrån Coca-Cola. De gav oss en rundvandring i produktionen och på lagret, vilket var riktigt kul att få se.

Slutligen har vi hunnit med att, tillsammans med förra årets traineer, se Siemens Mobilitys lösningar för signalsystem på gröna linjens tunnelbana i Stockholm. Vi fick också en rundtur på trafikledningscentralen där vi fick lära oss hur gröna linjens tunnelbana övervakas under dygnets alla timmar. På bilderna kan ni se de många skärmarna som kontrolleras, samt en bild på utsikten från trafikledningscentralen, med oss fyra traineer i förgrunden.

Utöver detta försöker vi hinna med att lära känna så många som möjligt av våra kollegor och lära oss mer om Siemens och Siemens Gamesa, samt vänja oss vid att titulera oss som arbetande civilingenjörer, och inte bara studerande sådana.

Det här var en liten kort inblick i vad vi hunnit med än så länge. Tanken är att vi återkommer under traineeårets gång med fler inlägg kring vad vi gör och hur vi tänker kring traineeåret och vår framtida karriär.

På återseende! 😊

Traineerna FY2020 i Solna

Bilden:
Siemens traineer 2019-2020: Annica, Ebba, Linnea och Cecilia.
Bild: Siemens