Nyheter

SOS Alarm deltar i unik upphandling av bioflygbränsle

Swedavia har upphandlat bioflygbränsle och bjudit in SOS Alarm, 2030-sekretariatet och Systembolaget att delta i initiativet. Syftet är att fler företag och organisationer ska minska koldioxidutsläppen från de egna tjänsteflygresorna och främja en storskalig produktion av bioflygbränsle.

Bioflygbränsle minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 85 procent jämfört med traditionellt flygbränsle. Upphandlad volym kommer totalt för de fyra aktörerna att uppgå till cirka 570 ton vilket motsvarar cirka 15 000 flygresor från Stockholm till Paris på 100 procent bioflygbränsle.

– SOS Alarm finns på 15 orter från norr till söder. Genom den här upphandlingen kan vi minska klimatpåverkan från våra flygresor och fortsätta genomföra möten med kunder, samarbetsparter och mellan medarbetare utan att detta får en stor miljöpåverkan. Det här initiativet innebär inte en klimatkompensation utan en faktisk reduktion av koldioxidutsläpp vid utsläppskällan genom att använda bioflygbränsle. Swedavias initiativ går hand i hand med SOS Alarms hållbarhetsarbete och tillsammans kan vi visa att det finns konkreta lösningar för att minska klimatpåverkan från flygresor, säger Maria Khorsand, VD SOS Alarm.

Upphandlingen har genomförts under Swedavias ledning och resulterat i ett avtal för 2020.

Varje deltagande aktör kommer att bestämma sin egen volym på upphandlat bränsle och leveranserna av bioflygbränsle kommer att ske till Swedavias flygplatser under 2020. I enlighet med gällande bränslekrav blandas bränslet in med traditionellt bränsle och används i befintlig flygplansteknik och infrastruktur på flygplatser.

Kända producenter för bioflygbränsle finns idag i Europa och USA och för närvarande framställs bioflygbränsle främst av använd frityrolja. Målsättningen är att från alla aspekter främja de mest hållbara alternativen för bioflygbränsle som finns på marknaden.

Bild: Pixabay