Nyheter

Trollhättan välkomnar det nya året

Arbetet med att bygga om och fräscha upp Drottningtorget i Trollhättan är i full gång, och på nyårsafton är det äntligen dags att inviga stadens nya mötesplats. Vackra betongstråk rustade med markvärme och en helt ny fontän i anslutning till stadens befintliga fontän ”Trollkällan” har anlagts i samarbete med företag som NCC och Byggros AB.

Under 2020 kan Trollhättans invånare därmed se fram emot en vacker plats som skapar nya möjligheter för marknader och andra evenemang året om.

2017 påbörjades förberedelserna med ombyggnaden av Trollhättans torg Drottningtorget genom att bland annat leda bort busstrafik och skapa fria ytor inför kommande etapper i byggprocessen. I juni i år började NCC sitt arbete med att bland annat lägga markvärme för att hålla de nya betongstråken isfria året om.
Dessutom skulle även en fontän byggas och installeras, till vilken Byggros AB levererat systemlösningar.

Fontänen ska på ett naturligt och snyggt sätt samspela med den befintliga fontänen Trollkällan, ett konstverk av Carl-Harry Stålhane som representerar Trollhättans historia och nutid.

Utmaningar vid första spadtaget

Provborrningar gjordes i marken där fontänen skulle placeras innan olika brunnar och filtermagasinen kunde komma på plats. När det sedan var dags att börja gräva påträffades berg, något som inte hade skett under provborrningen. NCC blev tvungna att borra täta hål för att sedan utföra en spräckning av berget med hjälp av expanderande cement, även kallad snigeldynamit. Karl Fransén, arbetsledare hos NCC, berättar:

– När vi satte spaden i marken märkte vi att man under provborrningen hade missat att där fanns berg i marken. Vi använde snigeldynamit för att spräcka bort så mycket vi kunde. Vi fick inte bort allt berg, så vi fick projektera om bland annat rördragningen och brunnarnas placering. Hela denna process var en utmaning som vi inte förväntat oss, men till slut lyckades vi få en bra placering på rör och brunnar så att vi kunde fortsätta vårt arbete.

Han fortsätter:

– Byggros underlättade hela processen tack vare deras tidigare erfarenhet. De hade redan en färdig lösning som de hade projekterat förut och som också passade oss tidsmässigt. När anläggningarna på torget är klara, så tror jag att fontänen kan skapa möjligheter att liva upp torgytan med till exempel olika färger på vattnet. Färgerna kommer att skifta beroende på säsong eller tillställning. Den nya fontänen samspelar bra med den befintliga fontänen, och även med resten av torget.

Dimma, färgspel och oändliga möjligheter

Med rännor specialgjorda för projektet, tillverkade av BUTEO verkstad AB, samt galler gjutna av GH Form, har den nya fontänen tagit form. Byggros AB har varit med som leverantör och underkonsult i byggandet och Jonas Hallin, konsult hos Byggros, berättar:

– Vi har hjälpt till att projektera i nästan ett år och min kollega Magnus Hansson har stått för själva programmeringen. Vi har funktionstestat fontänen och sett till så att allting fungerar som det ska. Den nya fontänen, med avancerade DMX-styrda OASE pumpar, har ett modernt styrsystem som bjuder in till stora vattenspel. Dessa vattenspel inkluderar olika färger, dimma och pumpar i olika riktningar. Möjligheterna till olika varianter av vattenspel är många och det kommer att vara en stor fördel utseendemässigt när Trollhättan Stad arrangerar olika evenemang eller högtidsfirande.

Under den sista dagen detta årtiondet bjuder Trollhättan Stad in till stort firande vid Drottningtorget. Invigningen startar klockan 14.00 och sedan fylls dagen med olika aktiviteter, bland annat det traditionsenliga fallpåsläppet och fyrverkerierna, och annat spännande för både gammal och ung.

Bilden:
Den nya fontänen på Drottningtorget i Trollhättan bjuder in till stora vattenspel, mystisk dimma och vackra färger.
Bild: Byggros