Nyheter

SPBI kommenterar utredningen om utfasning av fossila drivmedel

Petroleum och biodrivmedelsbranschen lanserar den 5 februari en färdplan som visar hur vi kan nå klimatmålen till 2030 och 2045 genom ökad användning av biodrivmedel i förbränningsmotorer.

Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet SPBI, välkomnar initiativet att arbeta för en ökad användning av förnybart i transportsektorn, men tycker det är mycket olyckligt om regeringen likställer bensin- och dieselbilar med fossil framdrift då den svenska branschen under flera år genom biodrivmedel från jordbruk, skogen, matavfall med mera bidragit till de omfattande CO2 minskningar på ca 20 % vi sett sedan 2010 till idag.

Det pågår redan idag en utfasning av fossila drivmedel för vägtransporter och arbetsmaskiner. Reduktionsplikten styr mot 70% reduktion 2030. Redan idag blandas 20 – 50 % biodrivmedel in i bensin och diesel, och det finns även relativt stora mängder fordon som kör på mer eller mindre rena biodrivmedel, såsom HVO100 och E85.

Det är också viktigt att man skiljer på utfasning av fossila drivmedel och att förbjuda en motorteknik som också kan köras på biodrivmedel. Alla tekniska lösningar kommer att behövas för att nå klimatmålen. Idag kan många nya dieselbilar köras på 100 % biodrivmedel.

Genom att förbjuda en fordonsteknik, dödar man samtidigt investeringar i förnybara flytande drivmedel.

I teorin kan branschen sluta tillhandahålla fossila drivmedel idag, och bara producera och distribuera biodrivmedel. Då skulle kraftfulla åtgärder/investeringar från samhället behövas för att mobilitet, konkurrenskraft, välfärd och trygghet ska garanteras.

En utmaning är bränslekvalitetsdirektivet och den drivmedelsstandard som begränsar hur mycket biodrivmedel som kan blandas i, speciellt för den existerande fordonsflottan.

Det finns också en möjlighet att konvertera befintliga fordon för att kunna köras på exempelvis E85.

Människor och företag i Sverige vill ha klimatneutral mobilitet. Samtidigt vill vi inte försämra vår konkurrenskraft på den europeiska och globala marknaden, och bygga upp en beredskap för en allt mer orolig omvärld.

SPBI ser gärna att utredaren gör en omvärldsanalys, och konsekvensbedömning inom områden som:

Skatt, vad är möjligt med EU:s direktiv, och hur behöver de ca 100 Mrd som tas in idag från fordons- och drivmedelsskatter fördelas i framtiden?
Konkurrenskraft, vad betyder det för svenska medborgare, svenskt näringsliv och industri om Sverige inte går i takt med EU, och ger andra länder andra förutsättningar?
Trygghet och energiförsörjning av samhällsviktiga funktioner i vardag och kris, vad betyder förbud och utfasning för de som faktiskt inte kan ställa om, exempelvis försvaret?
Kommersiella villkor för de aktörer som ska medverka till omställningen, som gör det attraktivt att investera i FoU, underhåll och utbyggnad av produktion, logistik och marknadsplatser för flytande, hållbara drivmedel. Alternativet är en snabb nedmontering.

Bild: Pixabay