Nyheter

GTR Motorpark satsar på framtidens gröna fordon med ny Track Resort

När man hör ordet motorpark, är miljötänk och gröna lösningar oftast inte det första man tänker på. Men sedan 2006 har GTR Motorpark i Eskilstuna haft som mål att förändra de stereotyper som förknippas med motorindustrin. Just nu byggs anläggningen ut med bland annat motorbana, företagsby och konferenscenter, som genom diverse miljövänliga satsningar skapar en Track Resort för framtidens grönare fordonsindustri.

Till detta har Byggros levererat ogräsdukar för att hantera kontaminerade jordmassor från Trafikverket.

Om du ska bygga en motoranläggning för framtidens fordon krävs det en grön strategi. Ett exempel på en verksamhet som valt att implementera en sådan är GTR Motorpark, som strävar efter att skapa möjligheter för fordonsindustrin att testa och utveckla sina fordon för att möta framtidens höga miljökrav och att miljökompensera sin verksamhet.
Det främsta exemplet på hur GTR har påvisat sin miljöprofil är samarbetet med Trafikverket.

Trafikverket har bytt fyra mil järnvägsspår i Eskilstuna och i den processen har även betongslipers och gruset under spåren bytts ut. Restmaterialet som byttes ut har GTR i sin tur använt i uppbyggandet av sin anläggning. Men som ett resultat av deras goda resultat fick GTR frågan om ytterligare ett jobb. När Trafikverket skulle bygga en ny perrong schaktade de nämligen även ur jordmassor som var kontaminerade med den invasiva ogräsarten parkslide, som sätter skräck i såväl trädgårds- som skogsägare.

Återanvändning ger stor miljövinst

Istället för att skicka jordmassorna till förbränning, en process med en enorm miljöpåverkan, hade Johan Heggblad, projektledare för GTR Motorpark, ett ess i rockärmen. Han beslutade sig istället för att använda de kontaminerade massorna till något användbart – nämligen till nivåutfyllnader och en bullervall. För att kunna göra detta var de tvungna att bekämpa parksliden.

Till detta har Byggros levererat sina ogräsdukar DuPont™️ Plantex® Platinium och Plantex® RootProtector som ett sätt att kapsla in de kontaminerade jordmassorna och eliminera risken för spridning av den invasiva växten.

Johan Heggblad berättar:

– Efter att jordmassorna har miljösäkrats och sorterats har vi kunnat använda dem till diverse utfyllnader, bland annat som grund till parkeringsplatser, motorbana och mässområde. På detta sätt har vi fått användning av de kontaminerade massorna istället för att bara skicka dem till förbränning. Vi har byggt bullervallar för att skydda både närboende och vår egen verksamhet från oljud. I denna bullervall har vi kapslat in parkslide-cellerna. Under hela processen med att hantera parksliden har vi haft fokus på att eliminera risken för spridning, och det är här som Byggros produkter har kommit in i bilden.

Han fortsätter:

– Byggros lösningar har gjort att vi enkelt har kunnat kapsla in jordmassorna, och sedan kunnat täcka dessa kapslar med annat material så som jord och grus. Genom att ta emot förbrukat material och återanvända det kan vi på ett modernt sätt räkna fram en miljövinst. CO2-effekten från att återvinna materialet kan man tillgodoräkna sig. Denna process är dessutom kostnadseffektiv.

Kapslar in – utan att förorena

Byggros AB uppskattar GTR Motorparks gröna vision och hur de har hittat ett innovativt sätt att använda ett material som de flesta ser som odugligt.

Torbjörn Bloom, konsult hos Byggros, berättar:

– Tack vare ogräsdukarna Plantex® Platinium och Plantex® RootProtector kan vi kapsla in den kontaminerade jorden och undvika spridning. Dessa ogräsdukar är mycket starka och ger ett effektivt motstånd mot spridning av parkslidens rötter. Samtidigt är ogräsduken permeabel för luft, vatten och näring, vilket bevarar jordens naturliga balans och bibehåller dess biologiska mångfald. Parksliden blir således helt inkapslad under jord. Dessutom slipper du att använda gifter i jorden för att få bort parksliden. Miljömässigt och ekonomiskt är det alltså en win-win för alla, då inget går till förbränning. Man förvandlar istället något som är dåligt för miljön till en användbar produkt, och är med och skapar en Track Resort med framtidens fordon i fokus.

Bilden:
Tack vare ogräsdukarna Plantex® Platinium och Plantex® RootProtector från Byggros kunde GTR Motorpark kapsla in de kontaminerade jordmassorna och förvandla något som är dåligt för miljön till en användbar produkt.
Bild: Byggros