Nyheter

Så mycket ökade internettrafiken under förra veckan – rekordnotering under söndagen

När statsminister Stefan Löfvens höll tal till nationen under söndag kväll ökade trafiken med 500 procent.

IP-Only märker för tillfället en explosionsartad ökning av internettrafik. När Stefan Löfven höll sitt tal till nationen på söndag kväll ökade trafiken med 500 procent.

Sedan måndag 16 mars, när regeringen uppmanade människor i storstadsområdena att arbeta hemma i större utsträckning, har internettrafiken pekat uppåt. Regina Donato-Dahlström, vd på IP-Only, tror att trafiken bara kommer fortsätta öka den kommande tiden.

–  Vi ser en ökning på 60 procent under dagtid och 20 procent under kvällstid. Om även samtliga skolor stängs kommer det resultera i att ännu fler är hemma och använder nätet för underhållning eller för att söka information. Men vi står rustade och klarar av en ökad kapacitet även när den blir extrem, säger Regina Donato-Dahlström.

Trafik från streamingtjänster ökar

Under föregående vecka uppmanade EU-representanter Netflix att inte tillåta lika mycket högupplöst material på sin tjänst, för att avlasta när nätet blir som hårdast belastat. Under torsdagen meddelade också Netflix att man tillfälligt kommer sänka kvaliteten på sina videoströmmar för att tillfälligt avlasta nätverken. Även andra aktörer som Youtube har meddelat att man gör detsamma.

– Det stämmer att denna typ av trafik är den tyngsta i näten. Eftersom högupplöst material kräver mer av vårt nät finns det en viss risk för störningar eller i värsta fall överbelastning. Men som sagt, just vi i Sverige står väl rustade men det finns länder som inte har en lika utbyggd infrastruktur. Där kan det möjligtvis bli problem om allt fler använder krävande streamingtjänster under samma tidsspann, säger Regina Donato-Dahlström.

 ”Leder till ökade belastningar på nätet”

Även trafiken på nyhetsrelaterade sajter har ökat kraftigt bara den senaste veckan och fortsätter att peka uppåt.

– Nyhetstörsten i hushållen är extrem just nu. Vi har ett mediahus bland våra kunder som ökat trafiken med 100 procent hittills under mars jämfört med samma period under februari. Och även det leder till ökade belastningar på nätet med tanke på att de allra flesta nyhetssajter sänder presskonferenser live direkt på sin sajt.

Bild av Jae Rue