Nyheter

Peab Asfalt får full klimatbonus för beläggningsarbete

Peab Asfalt får full klimatbonus för sträckan E6 Stora Höga – Ödsmål. Detta genom att klara Trafikverkets höga krav att minska klimatbelastningen vid beläggningsarbetet.

I linje med Trafikverkets ambitionsnivå att minska infrastrukturens klimatbelastning och energianvändning ställdes det i höga krav i Trafikverkets upphandling gällande högtrafikerade vägnätet i Göteborg och sträckan E6 Stora Höga – Ödsmålsbron.

I kontraktet fanns det möjlighet att erhålla klimatbonus på asfalttillverkningen. Detta om man med hjälp av Trafikverkets beräkningsmodell kunde redovisa de kriterier Trafikverket satt upp.

Kriterierna innehöll bland annat alla transporter till asfaltverket men även de klimat- och energiminskningar man har vid själva tillverkningen av asfaltmassa. Tack vare att Peab Asfalt kunde påvisa de faktiska klimatbesparingarna så kunde man erhålla full klimatbonus för de totalt dryga 18.700 ton asfaltmassa som tillverkades i Peabs Asfalts asfaltverk i Fröland och Kållered.

– Klimatvinsten uppstod främst tack vare att de levererande asfaltverken ersatt traditionell eldningsolja med bioolja. Peab Asfalt ser mycket positivt på den här typen av klimatbonus. Den stimulerar marknaden att ställa om till fossilfrihet, avslutar Morgan Johansson, arbetschef, Peab Asfalt.