Nyheter

Nynäsbanans spår säkrare och bekvämare

Under påskhelgen genomförde Trafikverket flera olika arbeten på järnvägsspåren mellan Tungelsta och Nynäshamn. Syftet är att ge säkrare spår och ökad komfort på sträckan.

– Behovet att göra underhållsarbeten på sträckan har varit stort eftersom den trafikeras av många tåg. Därför passade vi på att göra större förebyggande arbeten med spåren under påsken när sträckan ändå stängdes av för det allra sista arbetet med att koppla in Stockholm Norvik Hamnars industrispår till Nynäsbanan, berättar Monica Swartz, enhetschef underhåll på Trafikverket.

Sträckan mellan Nynäshamn och Tungelsta är omkring 34 000 meter och innefattar 19 växlar. Större delen av sträckan och ett flertal av dessa växlar spårriktades under påskhelgen.

– Att spårrikta innebär att vi stabiliserar makadamen, det som spåret och sliprar vilar på. Vi kompletterar med ny makadam och rättar till den som redan ligger där. Det är ett förebyggande underhåll av spår och växlar som ska minska risken för kommande fel i anläggningen. Det blir dessutom färre ojämnheter i spåret så resenären bör även uppleva en ökad komfortkänsla, säger Monica Swartz.

Även plankorsningen vid Hemfosavägen rustades upp under påsken. Hela plankorsningen, beläggning, räl, slipers och ballast, byttes ut.

– Den här plankorsningen var också i stort behov av upprustning. Nu har vi gjort flera säkerhets- och upprustningsåtgärder så att den kommer att hålla länge för både vägtransporter och tågpassager, säger Monica Swartz.