Nyheter

SFVF: ”Verkstadsläget i branschen”

– Med anledning av TV4:s inslag i lördags, som gav en dyster bild av verkstadsläget, vill vi som Nordens största fordonsbranschförening (Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF) ge vår bild, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

SFVF har gjort två undersökningar där man under den senaste månaden har besökt 65 verkstäder, för att skapa sig en bild över situationen i branschen.

Bilden är mer komplicerad än vad som framgick i inslaget i TV4, enligt SFVF.  Generellt sett har skadeverkstäder det tufft eftersom få bilägare nu vill lämna ifrån sig bilen.

– En del skadeverkstäder rapporterar att de tvingas varsla och/eller permittera personal. Enligt de stora försäkringsbolagen uteblir upp emot 50% av kunderna. När vi kommer till serviceverkstäder är bilden något splittrad, beroende på var verkstaden ligger placerad geografiskt, säger Bo Ericsson.

– Storstadsregionerna har en avsevärt svårare situation jämfört mot mellanstora och mindre städer. I större städer har coronaviruset och åtgärder för att minimera spridningen gjort att många sitter i karantän och/eller arbetar hemifrån. Allt fler flyr storstan och sätter sig i sommarstugor på mindre orter och på landsbygden. Jag har själv märkt av det i Stockholms skärgård, fortsätter Bo Ericsson.

När vi kommer ut på landsbygden säger man på verkstäderna att man inte känner av något av den kris som framhävs i media. På mindre orter och på landsbygden tvingas man använda bilen i större utsträckning än i storstäderna, säger Bo Ericsson.

SFVF spår att bilåkandet kommer att öka eftersom bilen är det säkraste färdmedlet i dessa tider.

– Ju fler som använder bilen under sin semester i Sverige, desto bättre för AB Sverige och vår bransch! Jag ser ganska optimistisk på framtiden och självklart skulle ett ROT-avdrag hjälpa vår bransch och få hjulen att snurra snabbare, avslutar Bo Ericsson.