Nyheter

Ny studie: Så vill nordiska konsumenter och handlare betala i framtiden

Smarta telefoner och affärssystem är på väg att slå sig in på betalmarknaden i Norden, enligt en rapport från Deloitte. Kunder efterfrågar betalningar som känns både trygga och snabba, samtidigt som företag kämpar för att kapa millisekunder i affärsprocessen.

Men framtidens betalningar riskerar att stoppas av gamla traditioner i Norden. Det visar en ny kvalitativ studie som Visa genomfört tillsammans med Ipsos och en marknadsanalys från Deloitte.

Norden är en av världens mest utvecklade betalmarknader[1]. En ny studie från Visa, som baseras på djupintervjuer med konsumenter och företagare, pekar på att nordiska konsumenter och handlare efterfrågar snabbare och smidigare betalningar.

– Snabba och säkra betalningar blir extra aktuellt med det nya PSD2-regelverket. Det ställer högre krav på att betalsystem är uppdaterade. Annars riskerar betalningar att bli fördröjda och i värsta fall stoppade, säger Eilin Schjetne, Product director på Visa.

Oro för mobilbetalningar bromsar marknadsutvecklingen

Samtidigt är säkerhetsfrågan högprioriterad. Både konsumenter och företagare i Norden är mer måna än andra att dubbelkolla sina betalningar, vilket har skapat en tröskel för automatiska betalningar. Detta enligt studien från Ipsos. Frågan om säkerhet påverkar även mobila kortbetalningar.

Resultatet i korthet:

1/Nordiska konsumenter har ett stort kontrollbehov vid betalningar. Detta har gjort e-fakturan populär. Unga har en större tolerans för automatiska betalningar och prenumerationsbaserade tjänster som Netflix eller Spotify.

2/Många konsumenter anser fortfarande att mobila kortbetalningar känns mindre säkra än traditionella betalningar med kort.

3/Företagare uttrycker behov av sömlösa betalningar, som inte har för många steg i betalprocessen eller fördröjningar under helger.

4/Företag i Norden tycker att betalningar över landgränser är besvärliga, främst på grund av flera olika faktureringsmodeller.

Två av tre har betalat med mobil i butik

Det finns dock tecken på att mobila kortbetalningar är på väg att bli ett alternativ för många konsumenter. Det kommer fram av en ny studie från Deloitte och Visa, där betalvanorna har undersökts i de nordiska länderna.

1/66 procent av personer i Sverige har någon gång betalat med mobilen i en butik.

2/84 procent har kollat sitt bankkonto med sin smarta mobiltelefon.

3/Den svenska mobilhandelsmarknaden kan också fortsätta växa snabbt. En tidig prognos från Deloitte visar att tillväxten kommer vara 12 procent under 2020

[1]https://www.riksbank.se/en-gb/payments–cash/payments-in-sweden/payments-in-sweden-2019/the-payment-market-is-being-digitalised/