Nyheter

Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford

En milstolpe har nåtts i den globala alliansen mellan Volkswagen och Ford: Volkswagen AG:s styrelse har godkänt ytterligare kontrakt i samarbetet med Ford Motor Company som meddelades förra året.

Volkswagen AG:s styrelse godkänner ytterligare projekt.

Volkswagen och Ford planerar att underteckna slutliga avtal inom områdena elektrifiering och kommersiella fordon inom en nära framtid.

De kommande milstolparna i fordonsprojekten planeras genomföras inom en nära framtid med båda företagens underskrifter.

Tre projekt inom områdena elektrifiering och kommersiella fordon ska enligt plan realiseras som ett första steg. Den globala alliansen mellan Volkswagen och Ford – som inte innebär korsägande mellan företagen – förväntas skapa årliga effektivitetsvinster för båda företagen.

I avvaktan på formellt genomförande förväntas det föreslagna avtalet omfatta följande projekt:

Volkswagens Modular Electric Toolkit (MEB) kommer att användas av Ford för ett elfordon i Europa.

En medelstor pickup utvecklad av Ford och anpassad av Volkswagen Commercial Vehicles på utvalda marknader.

Två ytterligare fordonsprojekt som ska genomföras: Volkswagen Commercial Vehicles kommer att ansvara för utvecklingen av ett fordon för leveranser i stadsområden, medan Ford kommer att ansvara för planeringen av en skåpbil i 1-tonssegmentet.

Ytterligare projekt kan följa, liksom investeringar i Argo AI, ett självständigt bolag för fordonsplattformar. Genom samarbetet planerar båda tillverkarna att realisera betydande synergieffekter från delade utvecklingskostnader samt produktionssynergier.