Nyheter

Ny undersökning: Därför vill svenskarna ha digitala lås

Digitala lås blir allt vanligare på svenskarnas dörrar. Men varför investerar vi tusentals kronor för att kunna låsa upp dörren med mobilen? En ny undersökning från Best Transport visar att den främsta anledningen är för att kunna slippa fysiska nycklar, eller för att hålla koll på när familj eller hemleveransbudet behöver komma in i bostaden.

Däremot finns en viss oro för att låset ska kunna hackas, synpunkter på priset samt att försäkringsfrågan inte är helt utredd.

Nycklar på vift, extranycklar som är fast hos grannar som är på semester och bortglömda koder. Jobbiga situationer som digitala lås på bostadens dörr kan råda bot på. En ny undersökning från Best Transport visar de tyngst vägande skälen till att svenskarna vill investera i digitala lås främst för att slippa fysiska nycklar. Andra populära anledningar är för att kunna släppa in vänner och familj när man själv befinner sig på annan plats. Men många vill även kunna släppa in bud vid hemleveranser eller hantverkare.

– I tider där e-handeln når nya höjder och blir en alltmer integrerad del i våra vardagsliv ökar också kraven på flexibilitet. Människor vill luta sig mot möjligheten att kunna släppa in familjemedlemmar, hemleveransbudet och såklart att även digitalisera nyckelknippan. Digitala lås möjliggör även att du kan ha koll på vem som går in och ut ur bostaden även när du själv befinner dig på badplatsen, på sjön eller i sommarstugan, säger Niklas Knight, VD, Best Transport.

Kostnad och säkerhetsfrågor hindrar

Undersökningen visar dock att det finns några faktum som får svenskarna att tveka inför att investera i digitala lås. Vissa tycker att kostnaden är för hög medan andra är oroliga för att låset ska kunna hackas. Det framgår även att det finns oro för att tekniken inte är tillräckligt utvecklad samt huruvida försäkringen täcker digitala lås.

– Det blir allt tydligare att digitaliseringen har fått en rejäl skjuts framåt under coronapandemin. Vi tror att antalet hemleveranser kommer att öka ännu mer framgent, vilket ställer krav på att chaufförer som levererar till digitala lås har korrekt utbildning, något som för oss är grundläggande. Men att tekniken är vattentät och försäkringsfrågan är utredd är också viktiga pusselbitar som behöver gjutas samman för att digitala lås ska kunna erbjuda människor full flexibilitet och trygghet framöver, säger Niklas Knight, VD, Best Transport.

Därför vill svenskarna ha digitala lås:

För att inte behöva fysiska nycklar 39%

För att kunna släppa in vänner och familj 25%

För att kunna ha koll på när övriga hushållet kommer och går 17%

För att kunna släppa in städhjälp eller hantverkare 16%

För att kunna släppa in bud vid hemleveranser 13%