Nyheter

Tech-investeraren Helle Wohlin Lidgard: ”Sysslolöshet inte vägen ut ur krisen”

Trots rekordlåg sysselsättning är det fortsatt svårt att rekrytera på grund av permitteringsreglerna. Vi håller på att sprida bidragsberoende till breda folklager. Nu måste vi tillbaka till arbetslinjen och mer långsiktig stimulans av företagen, skriver Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör och tech-investerare i en debattartikel i Dagens Industri.

Det är i kriser och stora skiften som helt nya företag startas och nya affärsidéer utvecklas. Men då krävs ett positivt företagsklimat och viljan att våga satsa, menar Hellen Wohlin Lidgard vidare.

Hellen Wohlin Lidgard pekar i debattartikeln på att nuvarande regler är utformade så att allt arbete under permitteringstiden är fusk och leder till rejäla skadestånd och skapar ett angiverisystem  för dessa ”fuskare” som försöker skapa morgondagens affärer.

Hellen Wohlin Lidgard:

”Nuvarande permitteringsregler gynnar också kraftigt gamla kollektivanslutna industriföretag på bekostnad av yngre snabbväxande företag med avancerade tjänster. Icke-kollektivavtalsanslutna företag måste permittera alla i samma grad, vilket är mycket svårt då verksamhetsdelar går olika bra. Dessutom måste alla konsulter skickas hem innan permitteringsstöd kan användas, vilket slår hårt mot tjänstesektorn.

Reglerna snedvrider konkurrensen och har lett till att äldre och större kollektivanslutna företag dumpar priserna och försöker slå ut, ta över eller rekrytera nyckelpersoner från yngre icke-kollektivavtalsanslutna företag.”

Trots rekordlåg sysselsättning är det fortsatt svårt att rekrytera på grund av permitteringsreglerna. Vi håller på att sprida bidragsberoende till breda folklager.”

Läs debattartikeln i sin helhet här:

https://www.di.se/debatt/syssloloshet-inte-vagen-ut-ur-krisen/