Nyheter

Ny statistik från Kvdbil: Prisrally på begagnade bilar

Hög efterfrågan, lågt utbud och stängda bilfabriker har fått priserna på begagnade bilar att skjuta i höjden. Halvvägs in i augusti var priserna högre än före coronapandemin och uppe på rekordnivåer. Detta visar statistik från bilförmedlaren Kvdbil.

Coronapandemins utbrott och en mycket snabb nedgång i ekonomin fick priserna på begagnade bilar att falla. Men redan i maj hade priserna återhämtat sig och halvvägs in i augusti var det tidigare prisrekordet från januari i år tangerat, enligt Kvdbils auktionsdata som bygger på cirka 26 000 försäljningar per år.

– Har du gått i säljtankar ett tag kan nu vara ett bra läge. Du har aldrig fått bättre betalt för en begagnad bil, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Daniel Odsberg berättar att det är flera faktorer som drivit priserna under coronapandemin. I inledningen var det mycket den allmänna oron och avrådan från att resa kollektivt i kombination med produktionsstopp på bilfabrikerna som gjorde att priserna steg. Men under de senaste månaderna har hemester-effekten varit den främsta faktorn, tror han.

– Folk förstod snabbt att bilen är det perfekta transportmedlet att ta sig fram med i en pandemi. Redan i april såg vi att nya köpgrupper kom in på marknaden. Storstadsbor som inte kände sig trygga med att resa kollektivt. Sedan kom rusningen när årets hemester skulle säkras. I juni och juli sålde vi uppemot 30 procent mer än i fjol.

Bild av F. Muhammad