Nyheter

Årets Världssjöfartens dag blir digital

Över hela världen firas Världssjöfartens dag den 24 september. Oavsett land, uppmärksammas temat ”Sustainable shipping for a sustaniable future”.

Under årets Världssjöfartens dag, som i år blir digital, får vi ta del av maritima näringens betydelse och transportpolitikens utmaningar. Vårens pandemi har skakat om branschen och tagit sjöfarten in i en ny värld och med nya förutsättningar.

Transportsektorn med sjöfarten är oerhört viktig för Sverige. Vi är ett stort och avlångt land med lång kust varför sjöfarten är ett naturligt transportslag. Alla varor vi skickar till och från landet går till 90 procent med sjöfarten.

Sjöfarten är en framtidsbransch där det idag finns stor efterfrågan på personal. Det är också en spännande tid, där forskningen tar stora kliv. sjöfarten är också betydande för vår säkerhet. Idag sker också många satsningar på klimatsmarta lösningar där rederier vågar satsa.

– Världssjöfartens dag fokuserar i år på temat att lyfta hållbarhet för shipping i de maritima näringarna som skapar en grönare värld. I år samarbetar vi med Svensk Sjöfart, Lighthouse, Sveriges Skeppsmäklareförening, Skärgårdsredarna samt Seko. Världssjöfartens dag är både en dag att belysa hur sjöfarten påverkats av rådande omvärld och en hyllningens dag till sjöfarten, att miljömässiga kliv har tagits i rätt riktning, säger Rebecca Dalén, Maritimt Forum, projektledare för Världssjöfartens dag.

Start 13.00- ca 17.15

Länk här