Nyheter

Rototilt och Steelwrist lanserar standard för koppling av redskap

Rototilt och Steelwrist lanserar en standard helautomatiska snabbfästen för grävmaskiner. De båda företagen bjuder in alla tillverkare som vill att vara med i den nya standarden Open-S.

Tanken med den nya standarden är att maskinförare ska kunna kombinera maskinfästen, tiltrotatorer och redskap från olika tillverkare som ingår i standarden och vara trygga med att dessa är kompatibla med varandra. Produkter som följer standarden kommer att vara märkta med ”Open-S”.

Open S bygger vidare på den symmetriska standarden för snabbfästen som togs fram av Maskinleverantörerna 2006. I den regleras dimensioner för snabbfästen, hur tjocka och breda axlarna får vara, avstånd mellan axlar med mera.

– Det finnas dock inget om var oljekopplingarna ska sitta. Det vi gör nu med Open-S är att definiera positionerna för olje- och elkopplingar. Om det finns fem oljekopplingar på ett fäste så ska tryckledningen alltid sitta på position ett och tankledningen alltid på position fem. Om ett fäste och ett redskap båda är märkta med Open-S så vet maskinföraren att de är kompatibla, förklarar Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist.

Rototilt och Steelwrist har byggt den nya standarden på tre grundpelare. Frihet för slutkunden att välja utrustning från olika tillverkare, trygga säkerhetslösningar samt en fortsatt teknisk utveckling.

– Eftersom vi enats om hur produkterna ska kopplas samman kan kunderna fritt välja i sortimentet hos tillverkare som ingår i standarden. Det blir tydligare vad som passar ihop och vilka garantiåtaganden som gäller, förklarar Anders Jonsson, vd på Rototilt.

Open-S ägs och förvaltas av en fristående organisation, Open-S Alliance, som i sin tur leds av ett råd med tekniker från medlemsföretagen, i dagsläget Steelwrist och Rototilt. Men Open-S är en öppen standard där alla tillverkare som vill kan ansluta sig.

– Öppenheten är själva poängen. Alla seriösa aktörer som tror på nyttan med en gemensam standard är välkomna. Vi för redan samtal med fler tillverkare som vill ingå i standarden, säger Stefan Stockhaus.

Han konstaterar att det i dag är ett problem att användarna inte alltid vet om fästen och redskap är kompatibla.

– Många tillverkare har egna lösningar och en del vill inte vara kompatibla, utan låser in kunderna i det egna systemet. Med en öppen och oberoende standard tror vi att vi kan få bort en del av politiken i den här frågan. I stället för att låsa in kunderna kan tillverkarna nu välja att konkurrera inom en standard, understryker Stefan Stockhaus.