Nyheter

Nya körtrender ökar risken för urladdade batterier

Sedan COVID-19-pandemin gjorde sitt intåg har vägar runt om i världen upplevt ständigt föränderliga trafikförhållanden och körvanor, något som sätter fokus på vikten av att ta god hand om sitt bilbatteri.

Eftersom många människor runt om i världen har spenderat mer tid hemmavid under COVID-19 har olika städer upplevt en ökning i andel bilar som dött på grund av urladdade bilbatterier. Detta beror på att bilbatterier är mer benägna att ladda ur ju mer sällan bilen körs eller laddas.

I länder där det inte har varit lika hårda krav på isolering och har förare använt bilen mer i vardagen och valt bort kollektivtrafik. Paradoxalt nog ökar risken för att ladda ur batterier även när det används ofta men för kortare körsträckor ofta inom städer. Många korta resor innebär att motorn stannar och startar ofta, vilket tvingar bilbatteriet att arbeta hårdare.

CTEK vill i samband med ‘Charge Your Car Day’ 5 oktober utbilda bilister om den viktiga roll som bilbatteriet spelar och visa på enkla åtgärder för att säkerställa att det inte kommer att svika dig. Oavsett om ditt fordon är bensindrivet, en hybrid eller elektriskt, är batteriet bilens hjärta som behöver kärlek för att fungera efter bästa förmåga.

– Bilbatteriet har arbetat hårt för oss de senaste 100 åren. På den gamla goda tiden var ett bilbatteris enda uppgift att starta bilen. Idag får batteriet inte bara en bil i rörelse utan driver också all teknik i ditt fordon som larm och immobilisatorer, inbyggda datorer samt luftkonditioneringen. Och då pratar vi bara bränsledrivna fordon! När det gäller elektriska fordon är bilbatteriet avgörande för alla aspekter av fordonets funktion, säger Jon Lind, VD på CTEK, och fortsätter:

– Det är lätt att glömma hur mycket hårt arbete ditt bilbatteri måste göra dag in ochdag ut, så” Charge Your Car Day ”är ett fantastiskt tillfälle att påminna oss alla om att vi måste ta hand om det. Att se till att ditt batteri är laddat och att ge det lite extra kärlek och omtanke kan förlänga dess livslängd, vilket sparar bilister tid och pengar.

Att ta hand om batteriet är lätt och kan enkelt integreras i en vanliga rutin. För att hjälpa oss se till att våra batterier alltid är i toppskick så att våra fordon alltid är redo att köras, har CTEK tagit fram fem tips bilägare bör tänka på, baserat på aktuella körtrender runt om i världen:

Tänk på att du kan spara pengar: Batterifel rapporteras ofta som den främsta orsaken till bilhaverier runt om i världen, och med en växande mängd känslig elektronisk utrustning i dagens moderna bilar minskar knappast fenomenet. Genom att använda batteriladdare kan du spara tid, batterikostnader, bogseringskostnader, reparationskostnader och miljön genom regelbundet batteriunderhåll.

Ladda regelbundet: Minst en gång i månaden medan din bil parkeras i garaget, sträck dig efter din batteriladdare, anslut den och låt den göra sitt arbete snabbt, säkert och effektivt. Om du har ett elfordon rekommenderas att du följer ABC-regeln – Always Be Charging (Ladda alltid).

Ge kärlek och omtanke: Att ta hand om ditt batteri efter att det har laddats är lika viktigt som att ladda det i första hand. Dagens moderna laddare kommer nästan alltid med ett inbyggt underhålls- och felsökningsprogram – de flesta automatiska – som ser till att ditt bilbatteri har ett friskt hjärta.

Ha koll på temperaturen: Batteriets prestanda kan minskas med så mycket som 35 procent när temperaturen blir nollgradig och med så mycket som hälften när kvicksilvret kryper ännu lägre. Omvänt är värme också den främsta orsaken till att bilbatterier dör. Bilister bör vara extra försiktiga vid extrema temperaturer, vara uppmäkrsamma kring eventuella förändringar i fordonet, till exempel hur din bil startar, eller driften av det elektriska systemet i allmänhet. Eventuella förändringar kan indikera ett svagt batteri eller problem i det elektriska systemet.

Skippa startkablar och tomgång: Om ditt batteri laddar ur försöker vissa bilister lösa problemet genom att använda startkablar, starta bilen manuellt och köra en runda eller lämna bilen på tomgång. Detta kommer dock inte att ladda bilens batteri helt och kan faktiskt skapa långvariga skador. Det mest pålitliga sättet att återställa ett urladdat batteri är genom att använda en laddare.

– Ett batteri fungerar bäst när det är i toppskick och korrekt laddning förlänger batteriets livslängd avsevärt. Regelbunden laddning är en enkel, snabb process för bilägare, och genom att minska risken för haverier på grund av batterifel sparar du pengar. Det är också viktigt att komma ihåg att om ditt batteri går sönder kan det skada eller äventyra fordonets elektronik, vilket kan leda till extra kostnadsbördor. Vi hoppas att denna Charge Your Car Day hjälper bilister att starta en hälsosam rutin när det kommer till underhåll av sin bil. När ditt batteri är laddat ordentligt kan du vara säker på att det inte sviker dig eller ditt fordon. Något som även ger en stor sinnesro, avslutar Jon Lind.