Nyheter

Sveriges största superdator för AI

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 300 miljoner kronor till Linköpings universitet och Nationellt superdatorcentrum, NSC, för att bygga Sveriges snabbaste superdator för maskininlärning och artificiell intelligens.

Vid årsskiftet går starten för uppbyggnad och installation av BerzeLiUs, döpt efter den östgötske vetenskapsmannen Jacob Berzelius, det är en så kallad Nvidia DGX SuperPOD som får en beräkningskapacitet på 300 petaflops för AI.

– Jag är oerhört glad och stolt att Linköpings universitet genom NSC blir värd för denna nya kraftfulla infrastruktur för AI. Detta borgar för att Sverige inte bara bibehåller, utan stärker sin position internationellt, säger Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet.

BerzeLIUs blir ett kraftfullt tillskott för den AI-forskning som bedrivs i samarbete mellan akademi och svensk industri, i första hand inom de program som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och de stora program som bedrivs inom livsvetenskaper och kvantteknik.

– Den nya superdatorn kommer att föra AI-forskning i Sverige in i en helt ny era. Den blir centrum i en satsning som inte bara lyfter Sveriges position som ledare inom AI-forskning utan som även ger svensk industri stora konkurrensfördelar inom områden som exempelvis telekommunikation, läkemedel och fordon, säger Jaap Zuiderveld, regionchef EMEA hos Nvidia.

Att bygga den här typen av AI-infrastruktur har tidigare tagit månader eller till och med år av planering och uppbyggnad. En Nvidia DGX SuperPOD är en integrerad nyckelfärdig lösning som kan levereras och installeras på några veckor.

– Vi är stolta över att få arbeta tillsammans med Linköpings universitet under leveransen av den nya superdatorn BerzeLiUs, som kommer att förse svensk forskning med den datorkraft som behövs för vetenskapliga genombrott och innovation. Det här högpresterande systemet kommer tillsammans med vår expertis att hjälpa Sverige att hantera många av framtidens utmaningar inom AI och maskininlärning, säger Damien Déclat, affärsområdeschef för högpresterande superdatorer hos Atos.