Nyheter

Världens största batterielektriska maskin för underhåll av järnvägar

Epirocs samarbetspartner Railcare Group AB har lanserat världens största batterielektriska maskin för underhåll av järnvägar, som använder en teknologiplattform utvecklad av Epiroc. 

Railcare, en svensk tillverkare av utrustning som håller järnvägar säkra och rena, lanserade en batteridriven version av sin Multi-Purpose Vehicle för järnvägsunderhåll.  Den nya maskinen kan användas för att suga bort stenar, skräp och andra hinder från spåren, smälta snö, samt fungera som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete.

Epiroc, som är ledande på elektrisk gruvutrustning för underjord, har utvecklat en batterielektrisk teknologiplattform som är modulär och skalbar, med batterier levererade av Northvolt.

Även om batterisystemet är designat främst med gruvindustrin i åtanke passar den också bra för andra typer av maskiner som är verksamma i tuffa miljöer och som traditionellt drivs av dieselmotorer. Som följd av detta tillhandahåller Epiroc sin elektriska drivlineteknologi till Railcare. Epiroc berättade ursprungligen om samarbetet i februari 2019.

– Railcares lansering av en batterielektrisk underhållsmaskin för järnvägar är ett viktigt steg framåt i den globala kampen för att minska utsläppen av koldioxid, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef. Vi är glada och stolta att vår batterielektriska teknologiplattform kan användas för andra viktiga ändamål utöver gruvindustrin.

– Vi valde att arbeta med Epiroc i det här projektet tack vare att dom är ledande i utvecklingen av drivlinor och batteridrift av gruvmaskiner, säger Daniel Öholm, Railcares VD och koncernchef. Omvärlden och våra kunder efterfrågar den här typen av lösningar i större utsträckning. Särskilt i stadskärnor, tunnlar och gruvor där avgaser och ljudnivåer är ett arbetsmiljöproblem. Den här maskinen kommer bli en gamechanger för hela järnvägsindustrin.