Nyheter

Dell Technologies Sverige: ”Fem sätt att skydda organisationen vid distansarbete”

Här ett inlägg från Linus Svensson, presales-chef på Dell Technologies Sverige. Linus Svensson listar några saker man bör tänka på i säkerhertsväg när anställda behöver arbeta från distans:

”Den pågående pandemin har inneburit stora förändringar kring hur och var vi arbetar. För att fortsatt kunna vara produktiva ser man det som ett måste att kunna använda flera olika enheter, inklusive datorer, smartphones och surfplattor. De flesta av dessa externa enheter ansluter sig till olika molntjänster för att dela information, något som skapar ökade risker för intrång och dataförluster.

En av de främsta anledningar till att nätkriminella lyckas med attacker beror nämligen på det stora antal människor som lagrar känsliga data på dessa externa enheter. Tillsammans med otillräcklig säkerhetsutbildning skapar det en onödig och farlig risk för företag.

Det har medfört att organisationer behöver hitta nya metoder för att säkerhetsställa den mängd externa enheter som används. Dessutom behöver man återkommande arbeta för öka förståelsen för vilka risker som finns när andra enheter än den vanliga företagsdatorn används i arbetet och hur de anställda ska tänka kring säkerhet när de inte befinner sig på företagets kontor.

Hur organisationer proaktivt ska arbeta under denna mycket speciella tid har inte något entydigt svar. Snarare handlar det om en kombination av flera strategier. Ett modernt sätt att arbeta kräver nämligen ett modernt sätt att bedriva säkerhet på.

Nedan fem råd är dock en bra utgångspunkt att ta med sig.

1. Träna dina anställda i säkerhetsfrågor
Det är viktigt att samtliga anställa förstår varför datasäkerhet är kritiskt för verksamheten, och hur de kan spela en betydande roll när det kommer till att skydda företagets data. Säkerhetsträning behöver utgå från både vanliga och oväntade scenarion – samt visa på hur man bör arbeta proaktivt för att motverka incidenter.

2. Hitta lösningar som höjer säkerheten på externa enheter
Distansarbete leder som sagt till att anställda delvis arbetar på ett helt annat sätt än man normalt gör i den traditionella kontorsmiljön. Kanske ansluter man via sina egna enheter och man har kanske inte samma goda säkerhetsrutiner som annars. Det ställer nya krav på säkerhetsavdelningen – och man bör inte minst vara uppmärksam på ovanlig aktivitet och ha en tydlig strategi för hur man skyddar fjärrenheter.

3. Håll din mjukvara uppdaterad
Oavsett vilka lösningar som finns på plats behöver varje enskilt företag prioritera underhållet av sin mjukvara. Utan att installera patchar och säkerhetsuppdateringar öppnar man upp för sårbarheter.

4. Skapa en ordentlig backup-plan
I dag är information en av de mest värdefulla tillgångarna på ett företag – och här behövs det en tydlig strategi för vad som händer om något inträffar, exempelvis efter en dataläcka. Är du tillräckligt förberedd kring hur samtliga delar i organisationen ska agera om det värsta skulle inträffa går det att undvika att följden blir katastrofal.

5. Integrera robusta säkerhetslösningar för att skydda dina mest värdefulla data
Allt säkerhetsarbete behöver utgå från vilka data som är mest känsliga och hur dessa på bästa sätt ska skyddas. Se till att de mest känsliga uppgifterna inte kan användas om någon obehörig får tillgång till dem, och kombinera det med bra lösningar för backup och återställning.”

Linus Svensson, presales-chef, Dell Technologies Sverige