Nyheter

Nya kemikalieskatten slår hårt mot E-handeln

Postnord kommer att höja deklarationsavgiften – från dagens 75 kronor till 200 kronor. 

– Det skulle behöva anställas väldigt mycket människor för att kunna administrera det här. Konsekvensen blir ytterligare avgifter mot konsument, för någon behöver ju betala för den extra arbetskraften som vi tar in, säger Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord, till Ekot.

Kemikalieskatten syftar till att fasa ut farliga kemikalier. Skatten kommer att införas per kilo kläder och skor när man e-handlar från länder utanför EU.

– Eftersom vi är en av de absolut största importörerna och vi hanterar tiotusentals sådana här försändelser varje dag så kan jag ju tycka att det hade varit lämpligt att fråga oss vad är effekterna av en sån här skatt och vad det innebär för oss, säger Peter Hesslin till Ekot.

Centerpartiet gick till val på att införa kemikalieskatten:

– Det får en effekt såklart när man då importerar mycket från Kina som Postnord gör. Men som systemet är byggt är de ansvariga för att se till vad som ska betalas in helt enkelt, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Rickard Nordin till Ekot.