Nyheter

Elgiganten vill dubbla återvinningen av mobiltelefoner

Varje år samlas knappt en miljon mobiler in i Sverige för återvinning. Det vill Elgiganten ändra på och lanserar nu en stor satsning där målet är att dubbla återvinningen.

Tillsammans med kunder, medarbetare och samarbetspartners ska Elgiganten samla in och återvinna en miljon gamla mobiler fram till slutet av 2021. Det finns ungefär 20 till 25 miljoner gamla mobiltelefoner i svenska hem som inte används. Upp till 95 procent av gamla mobiltelefoner kan återvinnas och bli något nytt.

Enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo är det viktigaste incitamentet för att lämna in sin gamla mobiltelefon vid köp av en ny att den gamla tas om hand på ett miljövänligt och säkert sätt (43 procent).

Elgigantens initiativ och nya tjänster som gör det enklare att återvinna gammal uttjänt elektronik blir ett svar på detta. Den nya satsningen kommer bestå av en rad initiativ, konkreta lösningar och tjänster för att underlätta för konsumenter att återvinna gamla mobiler samt information om varför det är viktigt. Mobilåtervinning är nämligen ett hållbart och lönsamt sätt att utvinna värdefulla metaller och mineraler som guld, kobolt, kisel, kadmium och aluminium.

– Återvinning av elektronik är viktigt för miljön och som marknadsledare ochstor återförsäljare av elektronik vill vi ta vårt ansvar. Nu vill vi dubbla återvinningen av mobiler i Sverige. Vi tror på svenskarnas vilja att tillsammans med oss bidra till ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Därför vill vi göra det lätt för svenskarna att göra rätt, genom att skapa goda förutsättningar för enkel och smidig återvinning men även visa varför det är viktigt att återvinna sina gamla telefoner. Vi övertygade om att vi tillsammans med kunder,samarbetspartners och branschkollegor kan göra verklig skillnad, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten i Sverige.