Nyheter

Saabs Gripen E officiellt presenterad i Brasilien

Gripen E presenterades officiellt i fredags vid en ceremoni under Aviator’s Day på Wing 1 i Brasilia. Efter en flyguppvisning av den brasilianska uppvisningsgruppen Smoke Squadron flög Gripen över flygbasen.

Vid ceremonin deltog bland andra Brasiliens president Jair Bolsonaro, Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva, den svenska ambassadören i Brasilien Johanna Brismar-Skoogh, den brasilianska flygvapenchefen brigadgeneral Antonio Carlos Moretti Bermudez, Sveriges flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström, Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg samt Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.

– Det är en stor ära att se Gripen E på Aviator’s Day. Eftersom det betyder mycket för alla brasilianska piloter att flygplanet flyger i Brasilien tror jag inte att det finns ett lämpligare tillfälle än det här att visa upp flygplanet än nu, sa Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

– Det här är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Brasilien och Sverige, och en stor möjlighet att ytterligare stärka banden mellan våra två länder.

Brigadgeneral Bermudez nämnde under ceremonin att det nya stridsflygplanet snart är redo att förbandsättas i det brasilianska flygvapnet.

– Både flygvapnet och den brasilianska industrin har följt utvecklingen och tillverkningen av Gripen, vilket gör denna dag, då vi får bevittna den officiella presentationen av det första Gripen här i Brasilien, till en än mer speciell upplevelse.

Flygplanet kom till Brasilien den 20 september och tre dagar senare genomförde hon sin första flygning i landet, från Navegantes till Gavião Peixoto, för att sedan fortsätta in i flygutprovningsprogrammet.

De aktiviteter som nu väntar i Brasilien omfattar testning av styrsystem, luftsystem samt tester av flygplanet under tropiska klimatförhållanden. Förutom de tester som är gemensamma för Gripen E-programmet, kommer unika egenskaper för det brasilianska flygplanet, som till exempel vapenintegration samt kommunikationssystemet Link BR2 – som tillhandahåller krypterad data- och röstkommunikation mellan flygplanen – att testas i Brasilien.

De första stridsflygplanen kommer att levereras till det brasilianska flygvapnet på Wing 2 i Anápolis, i slutet av 2021.

Det brasilianska Gripen-programmet

Partnerskapet med Brasilien startade 2014 med undertecknandet av ett kontrakt gällande utveckling och produktion av 36 Gripen E/F för det brasilianska flygvapnet, inklusive system, support och utrustning. Ett omfattande program för tekniköverföring, som sker under en tioårsperiod, driver redan på utvecklingen av den lokala flygteknikindustrin genom de partnerföretag som deltar i det brasilianska Gripen-programmet.

Under denna period kommer mer än 350 brasilianska tekniker och ingenjörer att få teoretisk och praktisk utbildning i Sverige för att tillägna sig nödvändiga kunskaper för att utföra samma uppgifter i Brasilien. Hittills har mer än 230 personer avslutat utbildningen och de flesta av dem är tillbaka i Brasilien där de arbetar på Gripen Design and Development Center (GDDN).

Brasilianska tekniker och ingenjörer medverkar vid utvecklingen och produktionen av Gripen E/F som kommer att levereras till det brasilianska flygvapnet. Under 2021 och framåt kommer montering av 15 kompletta flygplan att ske lokalt. Utvecklingen av den tvåsitsiga Gripen F fortskrider med en rad aktiviteter vid GDDN.