Nyheter

Swedavias delårsrapport: ”Långsam återhämtning och hög osäkerhet”

Swedavias delårsrapport för januari-september 2020 präglas av covidpandemins dramatiska effekter på flygresandet och Swedavias verksamhet. Under perioden reste 8,7 miljoner resenärer vid Swedavias flygplatser, en minskning med hela 22 miljoner resenärer jämfört med föregående år.

– Under tredje kvartalets inledning såg vi en viss återhämtning av efterfrågan, men den har tyvärr stannat av och antalet resenärer är fortsatt kvar på historiskt låga nivåer. Den unika situation som vi befinner oss i innebär stora påfrestningar för Swedavia som bolag, då vi är helt beroende av intäkterna från flygplatsverksamheten. Vi vidtog tidigt kraftfulla åtgärder för att anpassa oss till de nya förutsättningarna. Men när resandet i princip upphör förlorar vi våra intäkter, vilket avspeglas i periodens resultat, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Under det tredje kvartalet fortsatte Swedavia arbetet med att reducera kostnaderna och att genomföra stora delar av det varsel som lades i mars, samt med att anpassa organisationsstrukturen för att säkerställa bolagets konkurrenskraft även i framtiden. Det är ett arbete som fortsätter under fjärde kvartalet. Det aktieägartillskott som regeringen också fattat beslut om är helt nödvändigt för Swedavias förmåga att fullfölja sitt uppdrag.

– Det mesta tyder idag på att det kommer att dröja flera år innan resandet närmar sig de nivåer som rådde innan pandemin. Samtidigt är nationell och internationell tillgänglighet en absolut nyckel för att framgångsrikt återstarta samhällen och ekonomier. Sverige är ett exportberoende land och goda flygförbindelser med omvärlden är nödvändiga. Därför är det oroväckande att återhämtningen i flygresandet nu stannat av efter en tillfällig uppgång under sommaren drivet av ett ökat fritidsresande, säger Jonas Abrahamsson.

– Att förhindra smittspridning är högsta prioritet på Swedavias flygplatser. Men vi ser också smittskyddsåtgärder som skiljer sig åt mellan länder och över tid, vilket försvårar resande även i de fall där det är möjligt eller nödvändigt. Behovet av koordinering och inte minst en internationellt harmoniserad syn på säkert resande är därför av mycket stor vikt för att möjliggöra en framgångsrik återstart av världens ekonomier, säger Jonas Abrahamsson.

Den fullständiga delårsrapporten finns tillgänglig på Swedavias webbplats:

Om Swedavia – Finansiell information.