Nyheter

Daniel Breum, Vertiv: ”Datacenterbranschen måste ta höjd för framtida pandemier”

Det sägs ibland att man bör hoppas på det bästa men samtidigt planera för det värsta. Det gäller inte minst för alla som arbetar inom datacenterindustrin i dessa pandemitider. Det skriver Daniel Breum, försäljningschef för Benelux och Norden på Vertiv:

”Som ansvarig för ett datacenter har man ofta fokus på att undvika nedtid. Oavsett om det är felaktig utrustning, cyberbrottslingar eller strömavbrott som sätter käppar i hjulen investeras det i motståndskraftig infrastruktur. Detta i kombination med strikta rutiner säkerställer att serverlamporna förblir tända – eller att de i värsta fall bara slocknar under en mycket kort tidsperiod. 

Ändå var många operatörer till stor del oförberedda för ankomsten av COVID-19, enligt rapporten Post Pandemic Data Centers från Uptime Institute Intelligence. Även om det verkar ha varit relativt få (offentliga) exempel på COVID-19-relaterade avbrott de senaste månaderna, har pandemin skapat flera utmaningar inom allt från design och konstruktion av datacenter till leveranskedjor och personal. 

COVID-19 går inte att avskrivas av som en isolerad incident. Pandemiplanering och nya processer måste därför integreras i strategier från grunden. Så vad innebär dessa pandemirelaterade förändringar i praktiken? Uptime sorterar dem i tre nuvarande och framtida faser. Den första fasen kan vi kalla för den responsiva fasen, det vill säga första veckorna till månaderna och de akuta åtgärder som vidtagits av datacenteroperatörer. Till exempel att minska antalet anställda på plats eller införa strikta rengöringssystem. Nästa fas är den lindrande fasen som täcker in det nuvarande tillstånd de flesta operatörer befinner sig i här och nu. Processerna som etablerats i den reaktiva fasen har blivit permanenta, enligt Uptime. Även om dessa två inledande faser var viktiga för att minska mycket av den inledande oron som COVID-19 skapat, är det den tredje och sista fasen som utan tvekan är viktigare, vilket indikerar en framtida riktning – anpassningsfasen.

Som Uptime beskriver det är ”anpassningsfasen” den fas som datacenterindustrin kämpar med under de kommande 18 månaderna och även längre fram. Viruset kommer till stor del att ha avgränsats (förhoppningsvis), och fokus kommer nu att vara på hur man minimerar effekterna av framtida pandemier. Anpassningsfasen täcker ett antal tekniska och operativa skiften, varav några redan var planerade innan pandemin slog till. Till exempel spår Uptime och många andra i branschen, Vertiv inkluderad, att vi kommer att se en ökning av av fjärrövervakning och automatiseringsteknik, inklusive datacenterinfrastrukturhanteringsverktyg (DCIM). Förutom investeringar i fjärrövervakning och fjärrstyrning kommer det att finnas en allmän ökning av investeringarna i både ”lokal webbplatsresiliens”, men också så kallad distribuerad flexibilitet. Enligt Uptime planerar 64 procent av operatörerna att öka infrastrukturens motståndskraft på grund av pandemin.

Andra tekniker som Uptime tror kommer att vara ännu mer kritiska i en post-pandemisk värld inkluderar användning av så kallade prefabricerade modulära (PFM) datacenter, som gör det möjligt att utföra mer av byggprocessen under kontrollerade produktionsramar. På samma sätt har användningen av prediktivt underhåll fått en uppsving, en teknik där man genom övervakning av utrustning ser till att man utför service när det behövs istället för enligt ett fast schema. 

Summa summarum: inget ont som inte för något gott med sig. Även om COVID-19 och dess konsekvenser kan göra det svårt att ha hoppfulla tankar om den närmaste framtiden, finns det även glädjande saker vi kan uppmärksamma. Inte minst det faktum att datacenterbranschen lärt sig mycket värdefulla lärdomar när det kommer till planering och hur man kan bemöta “worst case-scenarier”.”

Daniel Breum, försäljningschef för Benelux och Norden på Vertiv –