Nyheter

Paneldebatt med Sas Institute: 5G blir en perfekt storm tillsammans med AI och IoT

Den gemensamma faktorn för 5G, AI och IoT är data. Mycket data. Därför passade Sas Institute på att anordna en paneldebatt i ämnet på sin nordiska onlinekonferens. Deltagare från Ericsson och Telenor förklarar hur allt hänger ihop.
En av paneldebatterna på Sas Forum Nordics handlar om hur 5G, AI och IoT håller på att förändra verksamheten för många företag. Paneldeltagaren Annelene Naess som är chef för kundupplevelser och produkter på Telenor beskriver det hela så här:
– IoT tillsammans med big data och 5G skapar vad vi kallar för en perfekt storm. Vi bygger ut vårt 5G-nät och jobbar nära tillsammans med kunder som vill modernisera, förklarar Annelene Naess.
Kort sagt, det sker stora förändringar nu. Hon fortsätter med att berätta om ett intressant norskt kundcase. Det handlar om fiskodling, så kallad sea farming, som verkar vara en stor sak i Norge. Sådana företag använder redan nu sensorer och video för att hålla koll på firrarna. Personalen sitter i kontrollcenter och har koll på att fiskarna mår bra, bland annat genom att förebygga sjukdomar. I nuläget används mest 4G för uppkopplingar, med 5G och AI-tillämpningar blir ännu mer avancerade lösningar möjliga.
– Vänta inte på ny teknik för att skapa nya lösningar, utan se till att få ordning på processerna, säger Annelene Naess.
Liia Sarjakoski som är chef för IoT-ekosystem på Ericsson och stationerad i Silicon Valley berättar att Europa ligger långt fram i utvecklingen:
– Av våra drygt 100 kontrakterade 5G-kunder idag finns 24 i Europa och 11 i Nordamerika. Bland de utmaningar som vi ser märks fördelning av spektrumutrymme, som det finns olika lösningar för, och att reglerna för det blir stabila, säger Liia Sarjakoski.
Leva Martinkenaite som är chef för dataanalys och AI på Telenor Research ser utvecklingen ur två olika perspektiv:
– Telekomoperatörer som vi använder data och AI för att förbättra den egna verksamheten, till exempel för att planera var basstationer ska placeras. Samtidigt har många kunder höga ambitioner med 5G, för att bygga stora IoT-installationer. Då behövs AI och maskininlärning för att lösa problem. Kunderna går igenom en transformation och vi jobbar nära dem och är med på resan, säger Ieva Martinkenaite.
Mari Nilsson Björkman som är global spets (lead) för telekomlösningar på Sas Institute, och som leder paneldebatten, sammanfattar de olika sidorna av det moderniseringsmynt som innefattar 5G, AI och IoT:
– Det handlar både om att digitalisera gamla lösningar och om att skapa helt nya tjänster, säger Mari Nilsson Björkman.
Man kan konstatera att effektiv och innovativ dataanalys är en nyckelaktivitet i alla de förändringar som sker just nu.
Bild av Gerd Altmann