Nyheter

Först i branschen – M, Volvo Car Mobility med fjärrstyrd uppvärmning i delningstjänst

För bilägare har det länge varit en självklarhet; att använda parkeringsvärmare för att komma till en varm bil i vintern. Lagom till att temperaturen börjar sjunka lanserar M, Volvo Car Mobility en fjärrstyrd värmare – direkt i appen.

M är först med att utveckla och lansera fjärrstyrd uppvärmning för bildelning vilken förbättrar upplevelsen av att köra på vintern samtidigt som den ger miljöfördelar; en uppvärmd bil minskar bränsleförbrukningen, utsläpp och är skonsam mot motorn.

Bilutveckling har hittills fokuserat på en kund som äger en bil – och de som tillfälligt använder den har därför missat mycket av det som en modern bil kan erbjuda. M vill erbjuda båda delarna; lanseringen av den fjärrstyrda parkeringsvärmaren är ytterligare ett bevis på den ambitionen. Erik Jivmark, COO på M, Volvo Car Mobility säger att den stora fördelen med M:s plattform är att den är egenutvecklad och därmed oberoende av tredjepartslösningar:

– Vi har utvecklat en plattform som innebär att vi kan ta ett större grepp om kundresan än att bara fokusera på det sista stegen i en delningstjänst; att få tillgång till bil. Istället kan vi analysera kundfeedback kontinuerligt och sätta oss in i alla delar av kundupplevelsen som vi kan förbättra med mjukvaruutveckling och integration av tjänsten i appen och i själva bilens teknologi.

Den fjärrstyrda värmaren är den senaste av M:s funktioner som är designad för att sätta kundernas bekvämlighet och upplevelse av delad mobilitet först. Förutom att det är bekvämt innebär det fördelar för miljön; en uppvärmd bil minskar bränsleförbrukningen, utsläpp och är dessutom skonsam för motorn. Istället för att spendera värdefull tid på att skrapa isiga rutor kan förarna kliva rakt in i en varm bil.

Det nära samarbetet mellan M och Volvo Cars gör den här typen av produktutveckling är möjlig. Genom att kombinera sina respektive expertområden inom delad mobilitet och bilutveckling får man en unik position som gör det möjligt att utveckla avancerade tekniska lösningar som snabbt kan anpassas efter dagens uppkopplade konsumenter och deras behov. Den fjärrstyrda värmaren är den tredje funktionen som M har varit först på marknaden att lansera i år, efter M-knappen och digital nyckeldelning.

Så funkar det:

Kunden startar parkeringsvärmaren med en knapptryckning i appen, då sätts en timer igång på 15 minuter som också kan stängas av när man vill under tiden.

Appen känner av om bilen redan är varm eller om den står parkerad i ett parkeringshus – då aktiveras den inte. Syftet är att funktionen ska vara hållbar och aktiveras när det behövs.