Nyheter

105 000 svenska yrkesförare riskerar att stå utan giltiga yrkeskompetensbevis

”Snart riskerar 105 000 svenska yrkesförare att stå utan giltiga yrkeskompetensbevis och hjulen kommer att stanna hos den samhällsviktiga transportsektorn. Ska vi klara efterfrågan på gods- och persontransporter behöver yrkeskompetensbevisen förlängas temporärt på grund av det rådande pandemiläget​​​​​​”. Det skriver företrädare för Transportföretagen, Kommunal och Svenska Transportarbetareförbundet i en debattartikel i Dagens Samhälle idag.

”En stor andel av transportföretagen riskerar nu att hamna i ytterligare en kris som handlar om svårigheter att utföra transporterna av skäl som borde vara lätta att åtgärda. I korthet handlar det om problem med att förlänga giltighetstiden för buss- och lastbilsförarnas yrkeskompetensbevis (YKB) på grund av det rådande pandemiläget.”

”Dagens yrkesförare måste ha ett YKB. Grunden är en lagstiftning som kräver att yrkesförare ska genomgå återkommande fortbildning för att få behålla rätten att utöva sitt yrke. Regelverket kopplat till YKB gäller såväl för gods- som persontransporter och omfattar uppskattningsvis 150 000 yrkesförare i Sverige.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sverige-stannar-utan-forlangda-yrkeskompetensbevis-34537