Nyheter

Transdev sätter in 400 fossilfria bilar i trafik

Över natten den 13 december förnyas bussflottan i Göteborg, Mölndal, Partille, Eskilstuna och Eslöv. Investeringen innebär mindre växthusgaser, mindre kvävedioxider och att Sverige kommer ett steg närmare klimatmålet*.

Göteborg, Mölndal och Partille får totalt 323 nya bussar varav 145 är helt eldrivna. Flottan bir därmed Nordens största elbussflotta. Eskilstuna får 52 nya biogasbussar med ökat utrymme för resenärerna och Eslöv blir Skånes fjärde helelektrifierade stad med totalt fyra elbussar. Alla bussar kommer vara utrustade med wifi och USB-laddare. I Eskilstuna kommer även hjärtstartare bli standard.

– Vi har varit i branschen i 80 år och har alltid haft som mål att erbjuda hållbara resor. Med den här investeringen bidrar vi aktivt till Sveriges men också regionernas och kommunernas klimatmål. Kollektivtrafik är ett hållbart sätt att resa och ju fler fordon som blir renare och tystare, desto bättre för stadsmiljön. I år känns det extra kul att få komma med glada nyheter och en julklapp i förskott, säger Anna Höjer, vd för Transdev Sverige AB.

Som operatör är Transdev den aktör som kommer köra bussarna och dessutom har helhetsansvaret för att alla delar finns på plats till trafikstart den 13 december. Det handlar om allt från att välja bästa bussmodell och utrusta dem med biljettsystem, passagerarräkning och fordonsdatorer, till att utbilda medarbetare, hitta och anpassa depåer samt säkerställa laddinfrastruktur till elbussarna och biogasförsörjning.

– Det är ett enormt arbete som har pågått i drygt ett år i dessa städer och som har blandat in flera hundra medarbetare, från bussförare och mekaniker till trafikplanerare och tjänstemän. För att lyckas krävs också ett intensivt samarbete med flera aktörer. Nu hoppas vi på att bussarna kommer uppskattas av resenärerna och att vi under 2021 får börja hälsa alla åter välkomna till kollektivtrafiken, avslutar Anna Höjer, vd för Transdev Sverige AB

Göteborg, Mölndal och Partille: Totalt 323 nya bussar varav:

145 är elbussar som tillverkas av Volvo (som på sikt kommer bli 157), Nordens största elbussflotta. Bussarna, som ska trafikera totalt 34 linjer i och omkring Göteborg, kommer att laddas med kabel i depå under natten och vid laddstolpar ute på linjerna;

102 biogasbussar;

79 bussar som går på HVO, varav 23 är CapaCity L bussar från Mercedes-Benz, bland de största, längsta och rymligaste stadsbussar som finns idag på marknaden. Det är första gången dessa spårvagnsliknande bussar får köra i Skandinavien. 

Eskilstuna: Totalt 52 nya biogasbussar från Scania. De 12 elbussarna som Transdev satt i trafik 2015 är kvar. Samtliga bussar är utrustade med hjärtstartare.

Eslöv: Totalt fyra nya elbussar som tillverkas av BYD och kommer laddas med kabel i depå under natten.